General SAD o povlačenju vojske: Moguć loš ishod za snage Avganistana u borbi s talibanima

Prema riječima Milija, i dalje postoji mogućnost da vlada u Kabulu i talibani dogovore političko rješenje, čime bi se izbjegao "građanski rat" od kojeg neki strahuju.

4760 pregleda 7 komentar(a)
Mili, Foto: Reuters
Mili, Foto: Reuters

Avganistanske snage suočavaju se sa neizvjesnom budućnošću, a u najgorem slučaju sa "lošim mogućim ishodom" u borbi protiv talibanskih pobunjenika, dok se narednih nedjelja bude ubrzavalo povlačenje američkih i NATO snaga, izjavio je danas načelnik združenog Generalštaba američke vojske, general Mark Mili (Milley).

Američki general ocijenio je da su avganistanska vojska i policija "dobro opremljene i obučene", navodeći iskustvo avganistanskih snaga u borbi protiv pobunjenika.

Mili je, međutim, odbio da kaže da li su te snage u potpunosti spremne da se suoče sa talibanima tokom moguće ofanzive i to bez direktne međunarodne podrške.

General je u izjavi AP-u i američkoj televizijskoj mreži CNN, nekoliko sati poslije zvaničnog početka povlačenja američkih vojnika iz Avganistana, odbio da direktno odgovori na pitanje da li smatra da avganistanske snage mogu da izdrže veliko opterećenje.

"Tu ima niz scenarija, ishoda, mogućnosti. S jedne strane imate pojedine zaista dramatične, loše moguće ishode. S druge strane, imate ujedinjenu vojsku i ujedinjenu vladu. Koja će od tih opcija na kraju postati realnost? Iskreno, ne znamo. Moramo da sačekamo i vidimo kako će se stvari razvijati tokom ljeta", rekao je američki general.

Prema njegovim riječima, i dalje postoji mogućnost da vlada u Kabulu i talibani dogovore političko rješenje, čime bi se izbjegao "građanski rat" od kojeg neki strahuju.

Bonus video: