Liturgije širom svijeta uz ograničen broj vjernika

Mnoge države ograničile su proslavu vjerskog praznika nakon što je prošla godina uglavnom provedena pod strogim mjerama ograničenja kretanja

4884 pregleda 4 komentar(a)
Patrijarh Vartolomej je održao liturgiju pred ograničenim brojem vjernika, Foto: Rojters
Patrijarh Vartolomej je održao liturgiju pred ograničenim brojem vjernika, Foto: Rojters

Pravoslavni hrišćani juče su drugu godinu zaredom proslavili Vaskrs u uslovima globalne pandemije. Ruski patrijarh Kiril je u jučerašnjem obraćanju vjernicima izrazio nadu da će koronavirus biti eliminisan, a pandemija zaustavljena.

„Ovaj Vaskrs je poseban, a njegova posebna priroda je u nadi da će pandemije proći, ostavljajući nas da učimo iz važnih lekcija“, kazao je Kiril za kanal Rusija-24.

Mnogi vjernici u moskovskoj Katedrali Hrista spasitelja koji su prisustvovali liturgiji nosili su maske kako bi smanili mogućnost zaraze, ali kako piše Radio Slobodna Evropa to nije bio slučaj i sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Putin je izdao saopštenje u kojem je zahvalio crkvi za njen doprinos u rješavanju „hitnih društvenih problema“ i za promovisanje porodičnih tradicija.

U Srbiji, uprkos bojaznima od širenja zaraze koje su izrazili nacionalni krizni tim i gradonačelnik Beograda, Srpska pravoslavna crkva nije pozvala na ograničavanje okupljanja ili na pridržavanje drugih procedura kada je na internetu objavila raspored liturgija, objavio je RSE na engleskom jeziku.

Poglavar SPC Porfirije služio je juče liturgiju u beogradskom Hramu Svetog Save. Nakon liturgije pročitana je patrijarhova uskršnja poslanica u kojoj se navodi da misli i molitve SPC „lete svih ovih dana ka svima bolesnima, a naročito ka inficiranima virusom kovid-19, kao i ka svim ljekarima i medicinskom osoblju, koji se samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu oboljele od korone i drugih bolesti”.

U poslanici se takođe napominje da je Кosovo simbol „dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na prađedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi” i tamošnja braća i sestre ohrabruju da „budu čvrsti i postojani u vjeri, nadi i ljubavi”.

„Vjerujućim sinovima i kćerima” u Crnoj Gori patrijarh je poželio u poslanici da ih u borbi za pobjedu dobra protiv zla prate blagoslovi „velikih ugodnika Božjih, svetitelja i čudotvoraca Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i svih svetih”.

Patrijarh Porfirije prvi put je služio uskršnju liturgiju kao poglavar SPC, za kojeg je nedavno izabran na Saboru nakon što je od posjedica koronavirusa preminuo patrijarh Irinej.

Juče su u Srbiji preminule još 23 osobe, a od zvaničnog proglašenja epidemije od posljedica kovida-19 u toj zemlji umrlo je ukupno 6.409 građana.

Praznik je takođe proslavljen i u Crkvi Svetog Groba u Jerusalimu i u glavnoj Koptskoj hrišćanskoj katedrali u Kairu. U oba slučaja, učešće vjernika je bilo ograničeno zbog pandemiuje

„Molimo se za kraj ove pandemije koja užasavajuće hara svijetom“, naveo je koptski poglavar Tavadros II u poslanici. „Molimo se za naše drage zdravstvene radnike, koji su na prvoj liniji fronta u suprotstavljanju ovoj pandemiji“.

Mnoge države ograničile su proslavu vjerskog praznika nakon što je prošla godina uglavnom provedena pod strogim mjerama ograničenja kretanja.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej I, duhovni lider pravoslavnih hrišćana sa sjedištem u Istanbulu, tokom vikenda je obavio nekoliko vjerskih službi uz ograničeno prisustvo vjernika, budući da je u Turskoj na snazi strogo zaključavanje.

U Grčkoj, vlada je tokom Vaskrsa ostavila na snazi ograničavajuće mjere dok se sa druge strane priprema da sljedeće nedjelje otvori zemlju za turiste. Liturgije u Grčkoj juče su uglavnom obavljanje na otvorenom, a u zatvorenom su važila pravila držanja socijalne distance i nošenja maski.

U Libanu, na snazi je policijski čas u cilju suzbijanja koronavirusa, a crkvama je dozvoljeno da održe liturgije i molitve sa popunjenošću od samo 30 odsto, prenio je RSE.

Bonus video: