SZO: Indija i Brazil čine polovinu novih globalnih slučajeva korone

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, Indija je prošle nedjelje zabilježila rekordnih 2.612.354 novih zaraza, Brazil 414.123

5235 pregleda 4 komentar(a)
Vakcinacija u Brazilu, Foto: Reuters
Vakcinacija u Brazilu, Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je više od polovine novih infekcija u svijetu prošle nedjelje bilo u Indiji i Brazilu, kojima su pomoć uputile agencija Ujedinjenih nacija i druge grupe.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, Indija je prošle nedjelje zabilježila rekordnih 2.612.354 novih zaraza, Brazil 414.123.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi da je SZO i njena fondacija Indiji poslala medicinsku opremu i zalihe, uključujući boce kiseonika i mobilne poljske bolnice, prenio je VOA njuz.

Takođe savjetuje porodice kako da se brinu o oboljelima kod kuće u situaciji kada ne uspijevaju da pronađu slobodan krevet u bolnici.

Tedros je rekao da se ono što se dešava u Indiji i Brazilu može da se dogoditi bilo gdje, osim ako se ne preduzmu mjere javnog zdravlja na koje se SZO poziva od početka pandemije, poput nošenja maski, socijalnog distanciranja i odgovarajuće higijene.

"Vakcine su dio odgovora, ali nisu jedini odgovor", rekao je.

Generalni direktor SZO polaže nadu u sastanak G-7 koji će biti održan sljedećeg mjeseca u Velikoj Britaniji i pozvao lidere sedam najrazvijenijih svjetskih ekonomija da pomognu u finansiranju deficita od 19 milijardi dolara programu Kovaks.

Bonus video: