Izrael raketirao sjeverozapad Sirije: Ubijena jedna osoba, šest ranjenih?

Neimenovani vojni zvaničnik je rekao da je pogođena jedna fabrika plastike i druge mete u priobalnom području i neke izraelske rakete su oborene

3164 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izrael je raketirao sjeverozapadnu Siriju rano jutros, ubivši jednu osobu i ranivši njih šest, javili su sirijski mediji.

Izraelske rakete su pale u gradove Hafez i Masjaf, a protivvazdušna odbrana je odgovorila, javila je sirijska država televizija, ali nije objelodanila detalje.

Kako je kasnije rekao neimenovani vojni zvaničnik, pogođena je jedna fabrika plastike i druge mete u priobalnom području i neke izraelske rakete su oborene.

Ubijena osoba i ranjeni su civili, uključujući jednu ženu i njenog sina.

Izrael je izveo stotine napada na vojne mete povezene s Iranom u Siriji tokom proteklih godina, ali je rijetko preuzimao odgovornost i komentarisao takve operacije.

Izraelski lideri nastoje da spriječe iransko utvrđivanje na svojoj sjevernoj granici i više puta su napadali postrojenja i konvoje oružja namijenjene libanskoj ekstremističkoj organizaciji Hezbolah.

Prije skoro dvije nedjelje u raketnom napadu pred zoru sirijska raketa je doprla duboko u izraelsku teritoriju i oglasile su se sirene za vazdušnu odbranu u tajnom izraelskom nuklearnom reaktoru, kao rezultat greške, a ne namjernog napada.

Raketa je pala u južni Izrael 22. aprila, što je navelo tu zemlju da odgovori vazdušnim udarima na lansirnu rampu i druge mete u Siriji.

Bonus video: