"iznijeli neosnovane optužbe"

Kina "najoštrije osudila" saopštenje ministara G7: Neka se bave svojim problemima

"Ministri G7 su iznijeli neosnovane optužbe protiv Kine i grubo se umiješali u njene unutrašnje stvari", izjavio je novinarima portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin

5595 pregleda 9 komentar(a)
Venbin, Foto: Screenshot/Youtube
Venbin, Foto: Screenshot/Youtube

Kina je danas "najoštrije osudila" saopštenje ministara spoljnih poslova G7 koji su kritikovali njenu politiku u oblasti ljudskih prava, kao i represiju u Hongkongu.

"Ministri G7 su iznijeli neosnovane optužbe protiv Kine i grubo se umiješali u njene unutrašnje stvari", izjavio je novinarima portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

On je poručio zemljama G7 da se "bave svojim problemima".

Ministri sedam najrazvijenijih zapadnih zemalja su kritikovali Kinu i Rusiju na sastanku u Londonu, nazvavši Moskvu zlonamjernom, a Peking nasilnikom.

Međutim, oštre riječi nisu pratili neki konkretni potezi osim podrške Tajvanu i Ukrajini.

Osnovan 1975. kao savez najbogatijih zapadnih država suočenih s posljedicama velike naftne krize, samit G7 se ove nedjelje bavio onim što smatra najvećim aktuelnim prijetnjama - Kinom, Rusijom i pandemijom koronavirusa.

Ministri spoljnih poslova su u zajedničkoj izjavi optužili Rusiju za pokušaj podrivanja demokratskih država i prijetnje Ukrajini, a Kinu da je kriva zbog kršenja ljudskih prava i korišćenje svoje privredne moći za "maltretiranje" drugih zemalja.

Preporučujemo za Vas