Bajden produžio sankcije Siriji za još godinu

Bijela kuća se u saopštenju poziva na sirijsko korišćenje hemijskog oružja i podršku terorističkim organizacijama, navodeći da postupci sirijskih vlasti predstavljaju "neuobičajenu i neobičnu prijetnju državnoj bezbjednosti, spoljnoj politici i ekonomiji SAD"

3163 pregleda 4 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden produžio je sankcije Siriji za još godinu dana, saopšteno je iz Bijele kuće.

U saopštenju od 6. maja se podsjeća na razna ograničenja koja je Vašington uveo Damasku u periodu od 2004. do 2012. godine, uključujući zamrzavanje sredstava određenih pojedinaca i pravnih lica u SAD, kao i zabranu izvoza određenih kategorija američke robe i usluga u Siriju.

Bijela kuća se u saopštenju poziva na sirijsko korišćenje hemijskog oružja i podršku terorističkim organizacijama, navodeći da postupci sirijskih vlasti predstavljaju "neuobičajenu i neobičnu prijetnju državnoj bezbjednosti, spoljnoj politici i ekonomiji SAD".

"Kao rezultat toga, vanredna situacija koja je proglašena 11. maja 2004. godine i usvojene mjere protiv sirijskih vlasti moraju da ostanu na snazi i nakon 11. maja 2021. godine. Stoga produžavam vanrednu situaciju za još godinu dana zbog postupaka sirijski vlasti", naglašeno je u odluci koju je potpisao američki predsjednik.

U saopštenju se ističe i to da su sirijske vlasti dozvolile brutalno nasilje i kršenje ljudskih prava.

SAD su još jednom pozvale vladu sirijskog predsjednika Bašara el Asada i njegove pristalice da "prekinu rat protiv sopstvenog naroda", sprovedu primirje u zemlji, omoguće neometanu isporuku humanitarne pomoći svima u Siriji kojima je to potrebno i da pregovaraju o političkom rješenju u skladu sa Rezolucijom 2254 Savjeta bezbjednosti UN.

"SAD će razmotriti promjene u politici i postupcima Vlade Sirije kako bi odredila da li će se ova vanredna situacija nastaviti ili ukinuti u budućnosti", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: