"propusti evidentiranja stvarnog broja nisu nužno učinjeni namjerno"

Nova studija izazvala kontroverze: Broj umrlih od korone u svijetu više nego dvostruko veći od zvaničnih

U svijetu je to, po računici američkih naučnika, ukupno oko sedam miliona umrlih, što je više nego dvostruko od službenih 3,24 miliona umrlih, koliko bilježi Univerzitet Džons Hopkins

20707 pregleda 140 reakcija 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Broj umrlih u svijetu od koronavirusa više je nego dvostruko veći od zvaničnih 3,24 miliona, procjenjuje nova studija koja je izazvala kontroverze, prenosi Hina.

Više od 905.000 ljudi umrlo je od COVID-19 u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), 57 posto više od službenog broja, utvrdili su u četvrtak naučnici Instituta za zdravstvene izračune i procjene Univerziteta Vašington.

To je više od bilo koje druge zemlje.

Službena američka brojka je oko 580.000, prema statistikama Univerziteta Džons Hopkins.

U svijetu je to, po računici američkih naučnika, ukupno oko sedam miliona umrlih, što je više nego dvostruko od službenih 3,24 miliona umrlih, koliko bilježi Univerzitet Džons Hopkins.

Naučnici su proučavali odstupanje u smrtnosti između marta 2020. i 3. maja 2021., upoređujući ono što bi se normalno dogodilo u godini bez pandemije i potom su uzeli u obzir faktore povezane s pandemijom.

Dobili su, rekli su, brojeve koji odražavaju isključivo smrt od SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19.

"Koliko god se pandemija koronavirusne bolesti čini strašnom, ova analiza pokazuje da je stvarni broj znatno gori", rekao je direktor Instituta doktor Kris Marej u izjavi koja je pratila objavu rezultata.

"Razumijevanje stvarnog broja smrtnih slučajeva od COVID-19 ne samo da nam pomaže da uvidimo veličinu ove globalne krize, već takođe pruža dragocjene informacije kreatorima politike u razvoju planova odgovora i oporavka."

Stvarne razmjere pandemije ili potencijalno pretjerivanje

Na konferenciji za novinare u četvrtak naglasio je da propusti evidentiranja stvarnog broja nisu nužno učinjeni namjerno.

"Uglavnom je to samo nenamjerno nestalo jer su zdravstveni sistemi teško pogođeni", rekao je Marej, navodi The Seattle Times, prenosi Hina.

"Takođe vidimo da se posebno malo smrti prijavilo u decembru, kada se zimski talas počeo razvijati, a praznici su značili da sistemi izvještavanja ne funkcionišu u punoj mjeri.”

Ukupan broj u nekoliko drugih zemalja pao je najmanje 400.000, rekli su istraživači.

Indija, sa stvarnih 654.395 u odnosu na prijavljenih 221.181, posebno se snažno isticala s obzirom na tamošnju krizu.

Iako su neki pozdravili studiju kao precizniji pokazatelj stvarnih razmjera pandemije, drugi su u njoj vidjeli potencijalno pretjerivanje.

"Mislim da je sveukupna poruka ovoga (da su smrtni slučajevi znatno potcijenjeni, a ponegdje i više nego drugdje) vjerojatno glasna, no apsolutni brojevi su manji iz mnogo razloga”, rekao je epidemiolog s Harvardskog univerziteza Vilijam Hanage za NPR.

“Njihova procjena većeg broja smrti je ogromna i u suprotnosti je s našim istraživanjima i istraživanjima drugih”, rekao je doktor Stiven Vulf, koji je vodio prethodno istraživanje, za NPR. "U njihov je model ugrađeno puno pretpostavki i nagađanja."

Marej smatra da ova studija u najmanju ruku ukazuje na trajni i najvjerojatnije potcijenjeni utjecaj ove pošasti.

"Analiza samo pokazuje koliko je izazovno bilo tokom pandemije precizno pratiti smrt i zapravo prenos COVID-19", rekao je.

“I usredsređujući se na ukupnu stopu smrtnosti od covida, mislim da razotkrivamo koliko je veći uticaj covida već dosad bio i koliki može biti u budućnosti."

Preporučujemo za Vas