BIVŠI SAVJETNIK PRIZNAO DA JE LAGAO FBI

Flin: Trampov tim me uputio da kontaktiram Ruse

AP prenosi da je Tramp u Bijeloj kući, prilikom sastanka sa libijskim premijerom Fajezom Seradžom, ignorisao pitanja novinara u vezi sa Flinovim priznanjem krivice
0 komentar(a)
Majkl Flin, Foto: Reuters
Majkl Flin, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2017. 18:20h

Bijela kuća je saopštila da se priznanje Majkla Flina, bivšeg savjetnika predsjednika SAD Donalda Trampa, da je lagao FBI "tiče samo Flina i nikog drugog", prenosi Tanjug.

Flin, koji se izjasnio krivim po optužbi da je lagao FBI u vezi sa kontaktima koje je imao sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu, tvrdi da je iz Trampovog tima upućen na to da kontaktira ruske zvaničnike.

"Ništa u vezi s ovim priznanjem krivice ili optužbom nema veze sa bilo kim osim Flina. Lažne izjave (koje je dao FBI) u skladu su sa lažnim izjavama zvaničnicima Bijele kuće zbog kojih je podnio ostavku u februaru ove godine", saopštio je advokat Bijele kuće Taj Kob, prenosi Rojters.

Navodi se da je Kob u saopštenju dodao da Flinovo priznanje krivice "raščišćava put brzom i razumnom zaključku".

AP prenosi da je Tramp u Bijeloj kući, prilikom sastanka sa libijskim premijerom Fajezom Seradžom, ignorisao pitanja novinara u vezi sa Flinovim priznanjem krivice i samo im mahao.

Američka agencija navodi da je u okviru sporazuma o priznanju krivice koji je postigao s američkom vladom, Flin priznao da ga je visoki zvaničnik Trampovog tranzicionog tima uputio na to kontaktira ruske zvaničnike u decembru 2016. godine.

Bivši Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika izjasnio se danas pred federalnim Okružnim sudom da je kriv po optužbi da je lagao FBI u vezi sa kontaktima koje je imao sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu, prenosi AP.

Navodi se da je federalni sudija Rudolf Kontreras kazao tokom Flinovog izjašnjavanja da nekadašnji Trampov savjetnik sarađuje sa vladom u širokoj istrazi koju vodi specijalni savjetnik Robert Maler.

AP navodi da je Kontreras rekao da će vlada SAD odlučiti o tome koliko efikasno Flin sarađuje.

Flin je optužen za davanje lažne izjave FBI u januaru ove godine.

Rojters je, pozivajući se na dva zvaničnika, objavio da se Flin predao ranije danas FBI, dok je BBC javio da je on stigao u sud da bi se izjasnio o krivici.

Optužen je "svojevoljno i svjesno" iznio "lažne, izmišljene i netačne tvrdnje" FBI 24. januara.

Optužnicu je podigao specijalni savjetnik Robert Maler koji vodi istragu o navodnom miješanju Rusije u američke izbore 2016. godine, a Flin je najviši član Trampove administracije koji je dosad optužen s tim u vezi.

Preporučujemo za Vas