Bajden o sastanku sa Putinom: Uvjeren sam da ćemo uspjeti

Porparol Kremlja kazao je da i dalje analiziraju situaciju, ali i da se pominju i konkretn datumi u junu

6545 pregleda 7 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao je da se vrijeme i mjesto za njegov predloženi samit sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom još uvijek razrađuju.

"Uvjeren sam da ćemo uspjeti. Nemamo određeno vrijeme ni mjesto. Na tome se radi", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući 7. maja na pitanje o sastanku sa Putinom u junu - tokom planiranog putovanja po Evropi.

Kako je rekao, rusko masovno nagomilavanje vojnih snaga u blizini ukrajinske granice i na anektiranom Krimu „ne utiče na moju želju da imam sastanak jedan na jedan“ sa Putinom.

Bajden je u aprilu ponudio sastanak u trećoj zemlji na kojem će se razgovarati o spiralnim tenzijama na razne teme, uključujući vojne prijetnje Ukrajini, sajber napad SolarVindsa na američke računare i ruski tretman zatvorenog opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog.

Kremlj je rekao da razmatra mogućnost sastanka Putina i Bajdena.

"Nastavljamo da analiziramo situaciju“, rekao je portparol Dmitrij Peskov na pitanje da li je ruska strana zvanično pristala na predloženi samit.

Putinov pomoćnik za spoljnu politiku, Jurij Ušakov, rekao je 25. aprila da je u toku planiranje sastanka dva predsjednika, licem u lice, dodajući: „Pominje se jun, postoje čak i konkretni datumi“.

Bajden je više puta izjavio da će, iako će biti oštar prema Rusiji prema bilo kojoj neprijateljskoj politici, takođe nastojati da sarađuje tamo gdje dvije strane imaju zajedničke interese. To uključuje pitanja poput širenja nuklearne energije, klimatskih promjena, iranskog nuklearnog sporazuma, Sjeverne Koreje i njegovanja mira i stabilnosti u Avganistanu.

Tokom putovanja u London 3. maja, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Vašington želi „stabilniji i predvidljiviji odnos“ sa Moskvom, ali da će to zavisiti od politike Kremlja i od toga koliko „bezobzirno ili agresivno“ odluči da djeluje.

Blinken je 7. maja u Kijevu osudio "nepromišljene" akcije Moskve protiv Ukrajine i rekao da Sjedinjene Države razmatraju zahtjev Ukrajine za "dodatnom" vojnom pomoći za pomoć u odvraćanju agresije Kremlja.

Prošlog mjeseca Rusija je okupila desetine hiljada vojnika na ukrajinskim granicama, kao i na Krimu, što je najveća mobilizacija otkad je Moskva zauzela ukrajinsko poluostrvo 2014. godine i izbio rat na istoku Ukrajine, gdje Rusija podržava separatiste.

Posjeta Evropi biće Bajdenovo prvo zvanično inostrano putovanje od kada je u januaru preuzeo predsjednički mandat. On se planira pridružiti G7 na samitu u Velikoj Britaniji koji se treba održati od 11. do 13. juna.

Nakon toga otputovaće u Brisel kako bi učestvovao na NATO samitu i sastanku EU i SAD sa liderima 27 zemalja članica.

Bonus video: