NASA: Kina se ponaša neodgovorno

Nakon višednevnih spekulacija o mogućoj šteti, ostaci kineske rakete pali u Indijski okean

4569 pregleda 6 komentar(a)
Lansiranje rakete „Long March 5B“, Foto: Rojters
Lansiranje rakete „Long March 5B“, Foto: Rojters

Ostaci kineske rakete pali su juče i Indijski okean, a većina komponenti je sagorjela nakon ulaska u atmosferu, čime su okončane višednevne spekulacije, ali su Sjedinjene Države ipak kritikovale Peking zbog nedostatka transparentnosti.

Prema koordinatama objavljenim u kineskim državnim medijima, ostaci rakete „Long March 5B“ pali su zapadno od Maldiva.

Američka svemirska komanda je potvrdila ulazak ostataka rakete iznad Arapskog poluostrva, ali je saopštila da se ne zna da li su ostaci pali na kopno ili u vodu.

Ovo je drugo lansiranje rakete varijanta 5B od maja 2020. prošle godine, ostaci prve rakete pali su na Obalu Slonovače oštetivši nekoliko zgrada, podsjeća Rojters.

„Države sa kapacitetima lansiranja u svemir moraju da minimizuju rizike za ljude i imovinu na Zemlji od povratka svemirskih objekata i da maksimalizuju tranparentnost u vezi sa tim operacijama“, kazao je administartor NASA Bil Nelson, bivši senator i astronaut. „Jasno je da Kina ne ispunjava odgovarajuće standarde u vezi sa njihovim svemirskim otpadom“, kazao je Nelson.

Budući da je veći dio površine na Zemlji prekriven vodom, šanse da ostaci letjelica iz svemira pogode naseljene oblasti su mali, a mogućnost povređivanja još manja, tvrde eksperti.

Međutim, neizvjesnost u vezi sa raspadom rakete i neuspjeh Kine da izda snažnija uvjerenja uoči ulaska ostataka u atmosferu izazvali su nelagodu, piše Rojters.

Astrofizičar sa Harvarda Džonatan Mekdauel kazao je za britansku agenciju da bi potencijalna zona rasipanja ostataka mogla biti na sjeveru čak do Njujorka, Madrida ili Pekinga, a na jugu do Čilea i Novog Zelanda.

Od kada su veliki komadi NASA svemirske stanice Skylab pali iz orbite u julu 1979. i završili i Australiji, većina država pokušava da kroz dizajn letjelica izbjegne takve nekontrolisane povratke, kazao je MekDauel. „Kineski dizajneri djeluju lijeno jer se nijesu pozabavili time“, kazao je on.

„Global tajms“ kineski tabloid, odbacio je kao „zapadno preuveličavanje“ bojazni da je raketa „van kontrole“ i da bi mogla izazvati štetu.

„Uobičajena je praksa širom svijeta da gornje faze raketa sagrijevaju prilikom povratka u atmosferu“, kazao je Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova na konferenciji za novinare 7. maja. „Koliko je meni poznato, gornja faza ove rakete je deaktivirana, što znači da će većina djelova sagorjeti nakon ulaska u atmosferu, što znači da je vjerovatnoća oštećenja aviona ili imovine ili aktivnosti na zemlji izuzetno mala“, kazao je Vang.

Bonus video: