Neobični savez za rušenje Netanjahua

Dogovor o formiranju vlade između sekularnog ljevičara i religioznog desničara sa oprečnim političkim stavovima značio bi kraj vladavine izraelskog premijera sa najdužim stažom

8689 pregleda 1 komentar(a)
Lapid i Benet jedan drugog, dok su bili u vlasti, oslovljavali sa "moj brat", Foto: Rojters
Lapid i Benet jedan drugog, dok su bili u vlasti, oslovljavali sa "moj brat", Foto: Rojters

Jedan je zakleti sekularista lijevog centra koji tvrdi da Palestinci treba da dobiju svoju državu. Drugi je ratoborni vjernik iz ekstremne desnice koji želi da anektira okupiranu zapadnu obalu. Riječ je o dvojici muškaraca iz suprotstavljenih političkih polova u Izraelu koji bi mogli zbaciti Benjamina Netanjahua.

Ukoliko izraelski premijer sa najdužim stažom padne nakon četiri izbora bez konkretnog pobjednika u zadnje dvije godine, to se neće dogoditi zato što su se njegovi protivnici ujedinili iza novog političkog programa. Razlog će biti dogovor dvojice muškaraca koji nemaju skoro ništa zajedničko, piše Rojters.

Nakon što Netanjahu nije uspio da u propisanom roku sastavi koaliciju, manadat za formiranje vlade je prošle nedjelje predat Jairu Lapidu, 57-godišnjem bivšem televizijskom voditelju koji piše pop pjesme i obraća se izraelskoj sekularnoj srednjoj klasi.

Međutim, jedini način na koji on može formirati vladu jeste ukoliko dobije podršku njegove sušte suprotnosti, 49-godišnjeg Naftalija Beneta ratobornog bivšeg vojnog komandosa koji je postao milioner i miljenik vjerskog establišmenta.

Još daleko od predaje: Netanjahu
Još daleko od predaje: Netanjahufoto: Reuters

Lapid, koji ima 28 dana da formira koaliciju bi prema očekivanjima trebalo da ponudi Benetu da u okviru dogovora o rotaciji prvi zauzme premijersku poziciju dok bi Lapid preuzeo kormilo kasnije. Takvu ponudu je Netanjahu već iznio Benetu, ali ju je on do sada odbijao.

Uprkos tome što pripadaju suprotnim političkim taborima, Lapid i Benet su uspjeli da održe bliske lične odnose od kada su obojica ušli u politiku 2013. godine kao glasovi nove generacije i izdejstvovali ulazak u Netanjahuovu koaliciju.

Obojica vole da na gitari sviraju narodne pjesme. Kada su kratko radili u Netanjahuovom kabinetu jedan drugog su oslovljavali sa „moj brat“.

Lapid se nikada nije vratio u Netanjahuovu vladu nakon što je kratko obavljao dužnost ministra finansija. Benet je obavljao još dvije funkcije dok je Netanjahu više skretao udesno.

Izbori 23. marta su pokazali koliko je polarizovano izraelsko biračko tijelo u odnosu prema Netsanjhuu. Obožavan je od strane njegovih konzervativnih pristalica, čak i dok mu se sudi za korupciju - mada on odbacuje sve optužbe. Međutim, njegova partija Likud je izgubila mjesta u parlamentu uprkos kampanji u kojoj je naglašavana Netanjahuova uloga u izraelskom programu vakcinacije.

„Potrebna nam je vlada koja će odražavati činjenicu da mi ne mrzimo jedni druge. Vlada u kojoj će ljevica, desnica i centar sarađivati na suzbijanju ekonomskih i bezbjednosnih izazova sa kojima se suočavamo“, kazao je Lapid prošle srijede, predstavljajući se kao ujedinitelj.

On je najavio da će tražiti koaliciju sa nizom partija iz cijelog političkog spektra sa jasnim ciljem da zauvijek skloni Netanjahua iz politike.

Međutim, pitanje je kako će se postaviti Benet, bivši Netanjahuov saveznik čije desničarske pristalice dijele mnoge ciljeve premijera. Mada on često priča o novom početku, Benet nikada nije jasno rekao da Netanjahu treba da ode.

Mada on nije naseljenik, Benet snažno podržava agendu Jevreja koji žive na teritoriji Zapadne obale tvrdeći da će pružiti Palestincima široku autonomiju, ali nikada nezavisnu državu.

Ipak, za razliku od nekih njegovih bivših saveznika sa religiozne desnice, Benet je relativno liberana kada su u pitanju teme poput gej prava i odnosa između religije i države, oblasti u kojima bi mogao naći zajednički jezik sa Lapidom.

Benetova postizborna poruka jedinstva i zacjeljenja bila je u skladu sa onom koju je poslao Lapid. Peti razdorni izbori bi, kako je on kazao „uništili zemlju“.

Svaka „vlada jedinstva“ bi morala da izbjegava da se značajnije bavi politikom izraelsko-palestinskog konflikta, kazao je Benet i da se umjesto toga fokusira na oživljavanje ekonomije pogođene kovidom i implementacijom obrazovnih i poslovnih reformi.

Ovu priču dodatno komplikuje činjenica da bi vlada Lapida i Beneta morala da se osloni makar na prećutnu podršku partija koje predstavljaju 21 procenat izraelske arapske manjine. To bi predstavnicima manjinskih Arapa bio prvi put poslije više decenija da imaju uticaj u izraelskom kabinetu.

Pitanje je da li oni mogu tolerisati Beneta na čelu vlade - i da li će Benetovi partijski drugovi prihvatiti njihovu podršku. Ukoliko se neki komad ove komplikovane slagalice ne uklopi, Netanjahu će svakako dobiti priliku da se bori.

„Još je rano pričati o svitanju nove zore ili kraju Netanjahuove vlade“, naveo je Tal Šalev, politički dopisnik za portal Vala. „Daleko je on još od predaje“.

Bonus video: