Četvrt koja je ponovo zapalila Jerusalim

Novim sukobima u Izraelu prethodile su tenzije zbog izbacivanja osam palestinskih porodica iz kuća u četvrti Šeik Džara u Istočnom Jerusalimu kako bi se u njih uselili jevrejski doseljenici

20901 pregleda 130 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Miris truleži širi se iznad Šeik Džare, četvrti u Istočnom Jerusalimu gdje demonstranti pokušavaju da spriječe Izrael da izbaci osam palestinskih porodica i pusti Jevreje da se usele u njihove domove.

Tokom proteklih nedjelju dana, izraelska policija je u više navrata ispalila smrdljivu tečnost koja ostaje u vazduhu tokom noći kako bi pokušala da rastjera demonstrante.

Ovaj spor doveo je do nasilnih sukoba oko ograđenog Starog grada, a juče i do raketne paljbe militanata Hamasa iz Gaze na što je Izrael uzvratio vazdušnim napadima na Gazu u kojima je prema izjavama medicinskih zvaničnika stradalo devet Palestinaca, od čega troje djece. Zbog spora je četvrt Šeik Džara postala simbol onoga što Palestinci smatraju izraelskom kampanjom da ih istjera iz Istočnog Jerusalima.

Ograđena oblast kamenih kuća, stranih konzulata i luksuznih hotela, Šeik Džara se nalazi oko 500 metara od Damaške kapije Starog grada. Četvrt je nazvana po ličnom ljekaru Saladina, muslimanskog osvajača koji je ujedinio arapska plemena i osvojio Jerusalim od krstaša 1187. godine.

Izrael je zauzeo Stari grad i ostatak Istočnog Jerusalima i obližnju Zapadnu obalu u ratu 1967. godine. Izrael cijeli Jerusalim smatra svojom prijestonicom, uključujući i Šeik Džaru, gdje se nalazi mjesto koje religiozni Jevreji smatraju grobnicom antičkog visokog sveštenika.

Palestinci žive u većini kuća u Šeik Džari, ali su se izraelski doseljenico uselili u neke od kuća tvrdeći da su njihovi vlasnici bili Jevreji prije izraelsko-arapskog rata 1948. godine.

Nabil al-Kurd, 77, je među Palestincima koji su suočeni sa izbacivanjem iz kuće u ulici Otman Ibn Afan nakon dugog sudskog spora.

„Izrael neće biti zadovoljan dok me ne izbaci iz kuće u kojoj sam proveo skoro cijeli život“, kazao je on za Rojters.

Polovinu njegove kuće uzeli su izraelski naseljenici nakon sudske bitke 2009. Sada zid dijeli njega i njegovu porodicu od doseljenika, a njegove nade da će ostati zavise od Vrhovnog suda Izraela.

Izraelska vlada tvrdi da se država nije miješala u parnice predstavljajući to kao spor oko nekretnina između privatnih lica.

Juče, izraelski arapski poslanici bili su među demonstrantima u ulici Otman Ibn Afan od kojih su neki uzvikivali „doseljenici napolje“, a suprotstavilo im se nekoliko ultranacionalističkih izraelskih političara. Policija se trudila da ih razdvoji.

Palestinci žive u Šeik Džari od kako ih je tu 1950-ih godina smjestio Jordan pošto su pobjegli ili bili primorani da napuste svoje domove u Zapadnom Jerusalimu u Haifi tokom borbi oko stvaranja Izraela 1948. godine.

Jevrejski doseljenici koji su podnijeli tužbu oko Otman Ibn Afan ulice tvrde da su oni otkupili tu zemlju od dva jevrejska udruženja koja su je kupila krajem 19. vijeka.

Jedan niži sud u Izraelu je presudio u korist doseljenika u skladu sa izraelskim zakonom koji dozvoljava Jevrejima da traže da im se vrati vlasništvo nad imovinom izgubljenom 1948. Ne postoji zakon koji bi omogućio Palestincima urade to isto u Zapadnom Jerusalimu ili drugim djelovima Izraela, uprkos tome što su hiljade njih protjerane ili raseljene tokom rata.

„Naše porodice su došle ovdje kao izbjeglice. Sada se sve ponavlja“, kazao je za Rojters 30-godišnji Kalid Hamad Iz Šeik Džare.

U doseljeničkoj kući preko puta ulice, jedan Izraelac kaže da je Vrhovni sud nagradio Palestince odloživši saslušanje u ovom slučaju zbog rasta tenzija.

„Trebalo je zapravo da ubrzaju odluku“, kazao je dosljenik koji se predstavio samo kao Jakov.

Sjedinjene Države su među kritičarima izbacivanja Palestinaca, što znači da bi to moglo postati diplomatski problem za Izrael. Bijela kuća je sinoć nakon raketnih napada saopštila da je zabrinuta zbog eskalacije nasilja u Izraelu. Protesti protiv izbacivanja održani su u palestinskim gradovima širom Zapadne obale.

Arapski poslanik Ahmad Tibi je svoju podršku iskazao dolaskom u Otman Ibn Afan Ulicu. Podrška je pristizala i na društvenim mrežama, a prošle nedjelje tijelo Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštilo je da bi izbacivanja Arapa iz njihovih domova moglo predstavljati ratni zločin.

Salem Barameh, član palestinskog omladinskog pokreta Generacija za demokratsku obnovu, kazao je da Šeik Džara „mobiliše mlade Palestince u Palestini i širom svijeta“.

Netanjahu: Platiće visoku cijenu za napad na Izrael

Sirene za uzbunu od raketnog napada oglasile su se juče u Jerusalimu, obližnjim gradovima nekoliko minuta nakon što je istekao ultimatum koji je Hamas, koji upravlja enklavom Gaza, dao Izraelu zahtijevaći da povuče snage iz oblasti oko džamije Al Aksa.

Hamas je ispalio rakete sprovodeći u djelo prijetnju da će kazniti Izrael za nasilne sukobe sa Palestincima u Jerusalimu.

Dok je Izrael juče proslavljao „Dan Jerusalima“, obilježavajući osvajanje istočnih djelova svetog grada u ratu 1967. godine nasilje je izbilo u Al Aksi, koja je treće mjesto po svetosti u islamu.

Palestinski Crveni polumjesec je saopštio da je preko 300 Palestinaca povrijeđeno u sukobima sa policijom koja je ispaljivala gumene metke, šok granate i suzavac. Sukobi, u kojima je povrijeđen i 21 policajaca sinoć su počeli da jenjavaju. Izrael je najavio da će uzvratiti na napad Hamasa i odmah sproveo vazdušne napade.

„Terorističke organizacije su prešle crvenu liniju na Dan Jerusalima i napale su predgrađa Jerusalima“, kazao je premijer Benjamin Netanjahu. „Izrael će odgovoriti snažno. Nećemo tolerisati napade na našu teritoriju, našu prijestonicu, naše građane i naše vojnike. Kogod nas napadne platiće visoku cijenu“, kazao je on.

Bonus video: