Alhantuli: Međunarodna zajednica mora preuzeti odgovornost i pozvati Izrael da prestane sa zločinima

Alhantuli je ocijenio da se situacija na terenu ubrzano destabilizuje u Palestini, posebno u Istočnom Jerusalimu i Gazi, kao rezultat intezivne agresije Izreala i njegovih ekstremističkih setlera

4781 pregleda 64 reakcija 8 komentar(a)
Alhantuli, Foto: Igor Šljivančanin
Alhantuli, Foto: Igor Šljivančanin

Tokom proteklih mjesec dana izraelske okupatorske snage su eskalirale prisilnim premještanjem palestinskih porodica, uključujući i one u Šeik Džarah, nastavljajući napade na palestinske vjernike tokom pravoslavnog Vaskrsa i Svetog mjeseca Ramazana, rekao je ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabi Alhantuli.

Alhantuli je ocijenio da se situacija na terenu ubrzano destabilizuje u Palestini, posebno u Istočnom Jerusalimu i Gazi, kao rezultat intezivne agresije Izreala i njegovih ekstremističkih setlera.

"Ova izrealska kršenja podižu vjerske tenzije koje će imati ogromne posledice za regionalni i međunarodni mir i stabilnost", rekao je ambasador.

Kako navodi, izrealska agresija je do danas rezultirala smrću 22 palestinca, većinom civila, uključujući 10 djece, i 650 povrijeđenih samo u Jerusalimu.

"Ovdje ponavljamo da je Istočni Jerusalim, u kojem su smještena sveta hrišćanska i muslimanska mjesta, prema međunarodnom zakonu, okupirana palestinska teritorija. Međunarodna zajednica je utvrdila u mnogim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a, uključujući rezoluciju 2334, da osuđuje ‘’sve mjere usmjerene na promjenu deomgrafskog sastava, karaktera i statusa palestinske teritorije okupirane od 1967, uključujući Istočni Jerusalim, koje su u suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim zakonom i relevantnim rezolucijama''", piše u obraćanju Alhantulija.

Ističe da međunarodna zajednica mora preuzeti svoju odgovornost i pozvati Izrael da prestane sa zločinima protiv palestinskog naroda, uključujući Istočni Jerusalim, i da poštuje svoje obaveze prema međunarodnom pravu.

"Pristupanje eksplozivnoj situaciji u Jerusalimu, sa pogrešnom ekvivalencijom je neprihvatljivo i ne postoji ravnopravnost između okupiranog i okupatora, niti jednakost između koloniziranih i kolonizatora. Izjednačavanje ugnjetavanog i ugnjetača znači da ne mislite ozbiljno kada pozivate na deeskalaciju, a još manje na pravedan mir zasnovan na međunarodnom pravu", smatra Alhantuli.

Zaključuje da, kako bi se očuvao međunarodni mir i sigurnost, svaka članica međunarodne zajednice mora podržati tekuću istragu o izraelskim zločinima od strane Međunarodnog krivičnog suda, i mora izvršiti pritisak na Izrael, okupatorsku silu, da okonča svoju dugotrajnu i ilegalnu vojnu okupaciju palestinske teritorije, uključujući Istočni Jerusalim.

Bonus video: