"osuđen nastavak narušavanja svetosti džamije al aksa"

Muslimanske zemlje osudile Izrael

Međunarodna zajednica je pozvana da Izrael proglasi odgovornim za eskalaciju i da izvrši pritisak kako bi zaustavio napade koji prijete "bezbijednosti i stabilnosti regiona"

2899 pregleda 5 komentar(a)
Napad na vjernike kod džamije Al Aksa, Foto: REUTERS
Napad na vjernike kod džamije Al Aksa, Foto: REUTERS

Predstavnici muslimanskih zemalja su danas na sastanku u Saudijskoj Arabiji osudili Izrael zbog nasilja u Jerusalimu kod džamije Al Aksa, jedne od najsvetijih u islamu.

Hitan sastanak 57 članica Organizacije islamske saradnje održan je u Džedi da bi muslimanski svijet jedinstveno odgovorio na pojačanu napetost između Izraela i Palestinaca i sukobe u Jerusalimu.

U saopštenju sa tog sastanka je osuđen "nastavak narušavanja" svetosti Al Akse, te "varvarski napadi" na vjernike i ograničavanje kretanja Palestinaca na svetilištu.

Akcije Izraela su ocijenjene kao "provokacija osjećanja muslimana širom svijeta i teško kršenje međunarodnog prava".

Međunarodna zajednica je pozvana da Izrael proglasi odgovornim za eskalaciju i da izvrši pritisak kako bi zaustavio napade koji prijete "bezbijednosti i stabilnosti regiona".

Ponovo je potvrđena trajna arapska podrška nezavisnosti palestinske države s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

U Turskoj je kabinet predsjednika saopštio da on intenzivno vodi telefonsku diplomatiju da bi se okončala izraelska primjena sile protiv Palestinaca.

Od sinoć je predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao s kraljem Malezije i liderima Katara, Kuvajta i Jordana jer teži čvrstom stavu muslimanskih država protiv Izraela, naveo je njegov kabinet.

Predsjednik Turske koji je oštro osudio izraelske akcije protiv muslimana kod Al Akse tokom mjeseca posta Ramazana, razgovarao je i s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i s liderom Hamasa Ismailom Hanijeom.

U ponedeljak uveče su hiljade demonstranata marširale ka Ambasadi Izraela u Ankari i Konzulatu u Istanbulu da bi protestovale, ne hajući za restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa.

Preporučujemo za Vas