Pandemija je mogla biti spriječena

U izvještaju odbora kojim su predsjedavale bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark i bivša predsjednica Liberije Elen Džonson Sirlif, ukazuje se na „slabe karike u svakom dijelu lanca“. Navodi se da je priprema bila nedosljednja i slabo finansirana, sistem upozorenja previše spor i blag

3950 pregleda 2 komentar(a)
Foto: britannica.com
Foto: britannica.com

Pandemija kovida-19 je katastrofa koju je bilo moguće spriječiti da je svijet brže reagovao, navodi se u izvještaju nezavisnog odbora koji kritikuje globalne lidere i poziva na radikalne promjene kako se nešto slično ne bi ponovilo.

U izvještaju odbora kojim su predsjedavale bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark i bivša predsjednica Liberije Elen Džonson Sirlif, ukazuje se na „slabe karike u svakom dijelu lanca“. Navodi se da je priprema bila nedosljednja i slabo finansirana, sistem upozorenja previše spor i blag, dok je Svjetska zdravstvena organizacija bila nemoćna. „Globalno političko liderstvo je izostalo“, stoji u izvještaju.

Klarkova je opisala februar 2020. kao mjesec „izgubljene prilike da se spriječi pandemija, jer je preveliki broj država odlučio da čeka i posmatra šta će se dogoditi dok nije bilo prekasno.

Odbor u izvještaju, koji je naručio šef SZO na poziv država članica, poziva na radikalne promjene koje bi podrazumijevale okupljanje šefova država za nadgledanje priprema za pandemiju i obezbjeđivanje finansijskih i drugih sredstava potrebnih svijetu u takvim situacijama.

Takođe se navodi da je svijetu potrebna brža SZO sa boljim resursima, a lideri bogatih država treba da se obavežu da će vakcinama snabdjeti ostatak svijeta.

Bonus video: