stanovnici gaze potvrdili da nisu vidjeli trupe

Izrael: Nismo izvršili kopnenu invaziju na Palestinu

Iako vojska nije davala više detalja, izraelski vojni izvještači koji dobijaju podatke od oružanih snaga, kažu da nije bilo kopnene invazije i da su trupe pucale iz artiljerijskih baterija sa izraelske strane granice

9292 pregleda 0 komentar(a)
Trupe pucale iz artiljerijskih baterija sa izraelske strane granice, Foto: REUTERS
Trupe pucale iz artiljerijskih baterija sa izraelske strane granice, Foto: REUTERS

Izrael je otvorio artiljerijsku vatru i izveo još vazdušnih napada na palestinske militante u Pojasu Gaze, nakon raketiranja izraelske teritorije, ali navodi da nije bio kopnene inzvazije.

Sukobi su ušli u peti dan, bez znakova da će popustiti, saopštila je izraelska vojska nakon ponoći, pošto su prethodno kopnene snage napale tu oblast koju drži pokret Hamas, javlja Rojters.

Uslijedilo je raketiranje iz Gaze ka Izraelu vrlo brzo.

Iako vojska nije davala više detalja, izraelski vojni izvještači koji dobijaju podatke od oružanih snaga, kažu da nije bilo kopnene invazije i da su trupe pucale iz artiljerijskih baterija sa izraelske strane granice.

Stanovnici sjeverne Gaze, blizu granice sa Izraelom, kazali su da nijesu vidjeli znakove izraleskih kopnenih trupa, ali da se pucalo iz teškog naoružanja i da je bilo nekoliko desetina vazdušnih napada.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u četvrtak rekao da će akcija trajati još neko vrijeme.

Izraelski zvaničnici su rekli da se s Hamasom mora suočiti snažno i zadati jak udarac prije nego što nastupi bilo kakav prekid vatre.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija razmatraće pogoršanje nasilje između Izraela i palestinskih militanata u nedelju.

Nasilje se proširilo i na zajednice u kojima je pomiješano jevrejsko i arapsko stanovništvo u Izraelu, što predstavlja novi front u dugogodišnjem konfliktu.

Najmanje 109 osoba je ubijeno u Gazi, uključujući i 29 djece, tokom prethodna četiri dana, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici.

Samo u četvrtak su stradala 52 Palestinca, što je najveći broj u jednom dana od ponedjeljka.

Preporučujemo za Vas