Šef SZO: Vakcine namijenjene djeci podijeliti ugroženim zemljama

Gebrejesus već mjesecima osuđuje "nacionalizam vakcinisanja" zbog kojeg su mnoge zemlje uskraćene da vakcinišu svoje građane, među kojima su ugrožene grupe i medicinski radnici

4512 pregleda 3 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: Reuters
Gebrejesus, Foto: Reuters

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) pozvao je danas zemlje da odustanu od vakcinacija djece i mladih i da vakcine protiv koronavirusa doniraju sistemu Kovaks (Covax) da bi bile poslate ugroženim zemljama.

"Razumijem zašto neke zemlje žele da vakcinišu svoju djecu i adolescente, ali tražim od vas da razmislite i odustanete od toga i te vakcine date Kovaksu", međunarodnom sistemu uspostavljenom kako bi se obezbijedio jednak pristup vakcinama, rekao je generalni direktor SZO.

Gebrejesus već mjesecima osuđuje "nacionalizam vakcinisanja" zbog kojeg su mnoge zemlje uskraćene da vakcinišu svoje građane, među kojima su ugrožene grupe i medicinski radnici.

Prema njegovim riječima, u nekim zemalja se bilježi porast infekcije, kao što su Indija, Nepal i Šri Lanka i zbog toga druga godina pandemije koronavirusa može da bude "smrtonosnija" od prve. Podsjetio je da je u svijetu od koronavirusa umrlo više od 3,3 miliona ljudi.

Bonus video: