Danas virtuelni sastanak Savjeta bezbjednosti o izraelsko-palestinskom sukobu

Dvije sukobljene strane za sada ne reaguju na međunarodne pozive da se neprijateljstva okončaju, konstatuje Frans pres

5001 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Diplomatska nastojanja za prekid sukoba Izraela i palestinskih organizacija pojačavaju se i danas će biti održan virtuelni sastanak Savjeta bezbjednosti UN zakazan za 14.00 po Griniču (16.00 po srednjeevropskom).

Dvije sukobljene strane za sada ne reaguju na međunarodne pozive da se neprijateljstva okončaju, konstatuje Frans pres.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je sinoć da je "zgrožen" zbog "rastućeg broja civiilnih žrtva" i da je "duboko uznemiren" izraelskim napadom na zgradu u gradu Gazi u kojoj su se nalazile kancelarije Asošiejted presa, Al Džazire i kuvajtske televizije, prenijele su agencije.

Kasnije u subotu uveče još jedna desotospratnica kula Al Andaluz je teško oštećena u izraelskom udaru.

Poslije toga je Hamas koji vlada Gazom ispalio novu baražnu vatru na Izrael, uključujući Tel Aviv.

Rukovodstvo Palestinske uprave na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali je reklo da je šokirano i užasnuto izraelskim udarom.

"Generalni sekretar podsjeća obije strane da svako nasumično gađanje civila i medijskih struktura krši međunarodno pravo i mora biti izbjegnuto po svaku cijenu", rekao je sinoć Guterešov portparol Stefan Dižarik.

Gutereš je izdvojio pogibiju 10 članova jedne porodice, uključujući osmoro djece u izraelskom udaru iz vazduha u noći između petka i subote na izbjeglički logor Al Šati u Gazi, naveo je portparol, a prenio AP.

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji pozvao je Savjet bezbjednosti UN da zahtijeva smirivanje nasilja i takođe optužio SAD što do sada nije preduzeta akcija.

"Na nesreću Savjet do sada nije uspio da postigne dogovor, jer SAD stoje na suprotnoj strani međunarodne pravde", prenijela je državna kineska agencija Sinhua ocjenu šefa diplomatije Vang Jia u razgovoru sa pakistanskim kolegom Šahom Mahmudom Kurešijem.

Vang Ji je izrazio podršku Kine, koja predsjedava SB ovog mjeseca, za rješenje decenijskog izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dvije države, izrazivši nadu da će sve strane biti jedinstvene kada se danas bude raspravljalo o najnovijem konfliktu.

On smatra da bi SB UN trebalo ponovo da potvrdi podršku za takvo rješenje i da pozove Palestince i Izraelce da na toj osnovi obnove pregovore što je moguće prije.

Danas se američki izaslanik Hadi Amr sastaje odvojeno u Jerusalimu s izraelskim liderima i sa palestinskim zvaničnicima na Zapadnoj obali da doprinese obustavljanju najnovijeg sukoba, prenijele su agencije.

Bonus video: