"Kovid-19 je pokazao propuste našeg društva"

Fauči: Rasizam u SAD doveo do neprihvatljivih razlika u zdravstvenoj njezi tokom epidemije koronavirusa

Mnogi pripadnici manjinskih grupa rade, istakao je, poslove na kojima su izloženiji zaražavanju, a još su ugroženiji ako imaju hipertenziju, hroničnu bolest pluća, dijabetes ili su gojazni

5371 pregleda 10 komentar(a)
Fauči, Foto: Reuters
Fauči, Foto: Reuters

Savjetnik Bijele kuće, imunolog Entoni Fauči je danas rekao da se ne može poreći da je rasizam doveo do "neprihvatljivih razlika" u zdravstvenoj njezi tokom epidemije koronavirusa.

Dodao je da su time posebno bili pogođeni Afroamerikanci, Hispanoamerikanci i Indijanci.

"Kovid-19 je pokazao propuste našeg društva", rekao je Fauči diplomcima na dodjeli diploma na Univerzitetu Emori.

Mnogi pripadnici manjinskih grupa rade, istakao je, poslove na kojima su izloženiji zaražavanju, a još su ugroženiji ako imaju hipertenziju, hroničnu bolest pluća, dijabetes ili su gojazni.

On je dodao da su uzroci "socijalni uslovi" u kojima pripadnici manjina žive od rođenja "u pogledu dostupnosti odgovarajuće hrane, pristupa zdravstvenoj zaštiti i neporecivih efekata rasizma u našem društvu".

Fauči je rekao da kada se društvo vrati u "neki oblik normalnosti", ljudi ne bi trebalo da zaborave da su pripadnici manjina za vrijeme koronavirusa bili "nesrazmjerno hospitalizovani i umirali".

"Društvena podijeljenost je kontraproduktivna u pandemiji. Ne smijemo se sukobljavati jer je virus neprijatelj, a ne mi jedni drugima", istakao je.

Preporučujemo za Vas