nesreća na zapadnoj obali

Izrael: Dvije osobe poginule, više od 150 povrijeđenih u rušenju tribine u sinagogi

Tribina je pala nekoliko nedjelja pošto je 45 ultraortodoksnih Jevreja poginulo u stampedu na vjerskoj proslavi na sjeveru Izraela

3305 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Dvije osobe su poginule i više od 150 ih je povrijeđeno kada je tribina pala u nedovršenoj sinagogi na Zapadnoj obali, uoči velikog jevrejskog praznika.

Tribina je bila puna ultraortodoksnih Jevreja i pala je tokom molitvi na početku praznika Šavuota.

Portparol izraelske hitne pomoći izjavio je za TV Kanal 13 da je pomoć ukazana povrijeđenima, a da su dvije osobe, jedan čovjek u pedesetim godinama i jedno dvanestogodišnje dijete poginuli.

Na poprište nesreće došli su spasioci i prenijeli ljude u bolnicu.

Izraelska vojska je saopštila da je i ona poslala ljekare i pripadnike jedinica za spasavanje kako bi pomogla povrijeđenima, a angažovani su i helikopteri.

Tribina je pala nekoliko nedjelja pošto je 45 ultraortodoksnih Jevreja poginulo u stampedu na vjerskoj proslavi na sjeveru Izraela.

Na amaterskom snimku vidi se kako je tribina pala za vrijeme večernjih molitvi u sinagogi u Givat Zeevu kraj Jerusalima.

U toj sinagogi okupilo se stotine ultraortodoksnih Jevreja.

Izraelske vlasti su se u međuvremenu međusobno optuživale za incident.

Gradonačelnik Givat Zeeva rekao je da je zgrada bila nedovršena i opasna, te da je policija ignorisla ranije pozive da nešto preduzme.

Šef jerusalimske policije rekao je da je nesreća posljedica nemara i da predstoje hapšenja.

Preporučujemo za Vas