Kina je u inostranstvu podijelila stotine miliona doza vakcina

Emirati nude dodatnu dozu za one koji su primili vakcinu Sinofarma

Kina je u inostranstvu podijelila stotine miliona doza vakcina proizvedenih u zemlji i oslanja se na njih za imunizaciju sopstvenog stanovništva

5407 pregleda 0 komentar(a)
Sinofarm (Ilustracija), Foto: Reuters
Sinofarm (Ilustracija), Foto: Reuters

Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili su danas da će osobama koje su dobile kinesku Sinofarm vakcinu početi da nude dodatnu dozu šest mjeseci od njenog primanja.

Ovo kratko saopštenje uslijedilo je pošto su neki ljudi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima primili i treću dozu vakcine zabrinuti zbog niskog odgovora antitijela poslije primljene dvije doze.

Kina je u inostranstvu podijelila stotine miliona doza vakcina proizvedenih u zemlji i oslanja se na njih za imunizaciju sopstvenog stanovništva. Državna kompanija nije prijavila detaljne rezultate testova u kasnijoj fazi da ih naučnici nezavisno analiziraju.

Svjetska zdravstvena organizacije nedavno je odobrila kinesku vakcinu za hitnu upotrebu, čime se otvara put da milioni doza ovog preparata stignu do zemalja kojima su vakcine potrebne preko UN programa za distribuciju vakcina protiv koronavirusa.

Ujedinjeni Arapski Emirati se hvale da sprovode jednu od najbržih antikovid vakcinacija po glavi stanovnika. Zemlja se u velikoj mjeri oslanjala na vakcine Sinofarma.

Preporučujemo za Vas