Životi djece namjerno ugroženi?

Nakon što su hiljade ljudi, uključujući oko hiljadu i po hiljade djece, prešle u Španiju za 36 sati početkom nedjelje, dolasci u Seutu su juče skoro zaustavljeni jer je Maroko pooštrio kontrolu na granici

8627 pregleda 2 komentar(a)
Foto: JON NAZCA
Foto: JON NAZCA

Humanitarna kriza koju je pokrenuo priliv osam hiljada migranata u špansku enklavu Seuta na sjeveru Afrike pokazala je da Maroko ne poštuje Evropsku uniju i da je speman da rizikuje živote djece u diplomatskom sporu, saopštile su španske vlasti.

Nakon što su hiljade ljudi, uključujući oko hiljadu i po hiljade djece, prešle u Španiju za 36 sati početkom nedjelje, dolasci u Seutu su juče skoro zaustavljeni jer je Maroko pooštrio kontrolu na granici. Diplomatske tenzije između Madrida i Rabata su, međutim, nastavljene istom žestinom.

„Ovo je čin prkosa“, rekao je španski premijer Pedro Sančes juče u parlamentu. „Nedostatkom granične kontrole, Maroko je pokazao nepoštovanje ne samo prema Španiji, nego i prema Evropskoj uniji.“

Španska ministarka spoljnih poslova, Aranča Gonzales Laja, juče je prvi put javno priznala da Španija vjeruje da je Maroko olabavio kontrolu na granici kako bi se osvetio za odluku Madrida da omogući lideru pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare da se u Španniji liječi od kovida-19, prenio je „Gardijan“.

„Srce nam se cijepa kad vidimo da naši susjedi šalju djecu, čak i bebe, zbog našeg humanitarnog gesta“, rekla je Gonzalez Laja za španski državni radio.

Španija se bori da izađe na kraj sa humanitarnom krizom u Seuti i brzo je rasporedila vojnike u stotine policajaca da patroliraju granicom. U Maroko je vraćeno od 5.600 do 8.000 migranata koji su stigli početkom nedjelje, saopštile su španske vlasti.

Hjuman rajts voč je upozorio da tako brz tempo vraćanja možda znači da su ugrožena prava migranata.

Među hiljadama migranta koji su i dalje u Seuti, veliki je broj djece, koja ne mogu biti deportovana. Neka imaju samo sedam godina, a neka su bez porodice, izjavila je španska ministarka za socijalna prava Ione Belare.

„Radimo na tome da riješimo problem djece koja su došla sama“, izjavila je za španski javni servis TVE.

A. Š.

Bonus video: