Američki Kongres podržao istragu upada na Kapitol

Istraga bi trebalo da se sprovede po uzoru na komisiju koja je istraživala napade 11. septembra na Njujork i Vašington

1798 pregleda 3 komentar(a)
Kapitol hil, Foto: Reuters
Kapitol hil, Foto: Reuters

Predstavnički dom američkog Kongresa, koji je pod kontrolom demokrata, glasao je uz podršku republikanaca za osnivanje nezavisne komisije koja će istražiti upad na Kapitol hil 6. januara, kada su se pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trampa probili na Kapitol pokušavajući da spriječe Kongres da Džoa Bajdena proglasi pobjednikom na predsjedničkim izborima u novembru.

Predlog da se istraži upad pristalica Donalda Trumpa na Kapitol hil podržalo je trideset pet republikanaca. Predlog je prošao glasanje sa 252-175, uprkos tome što je bivši predsjednik SAD pozvao članove svoje stranke da glasaju protiv "zamke demokrata".

Vjeruje se da ova odluka neće proći u Senatu, pošto je lider republikanske većine u gornjem domu Kongresa Mitch McConnell takvu odluku nazvao pristrasnom.

Istraga bi trebalo da se sprovede po uzoru na komisiju koja je istraživala napade 11. septembra na Njujork i Vašington.

Planirano je da se osnuje tijelo sa 10 članova, ravnomjerno podijeljeno između dvije glavne stranke, koje bi do kraja godine dalo i preporuke o tome kako spriječiti bilo kakvo ponavljanje napada na Kapitol.

Napad, u kojem je smrtno stradalo pet osoba, uključujući i policajca Kapitol policije, pokrenulo je jednu od najvećih krivičnih istraga u istoriji SAD. Zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe rekli su da bi istraga mogla da dovede do optužbi protiv čak 500 ljudi.

Inače, bivši predsjednik SAD je pod većim pravnim rizikom nakon što je tužilaštvo države Njujork pokrenulo krivičnu istragu koja s drugim istragama može uticati na njegovu političku budućnost.

Državni tužilac države Njujork otvorio je krivičnu istragu protiv "Tramp organizacije", kompanije koju je vodio Trump prije nego što je ušao u politiku, proširujući time prethodnu istragu koja se bavila poslovanjem.

"Obavijestili smo 'Tramp organizaciju' da naša istraga više nije građanske (parnica sa državom) prirode," rekao je za BBC Fabian Levy, predstavnik za štampu tužiteljke Letitia James. Kako je dodao, istraga je sada krivična i pridružena istrazi koju vodi tužilac Menhetna.

U izjavi se ne navodi šta je istragu od građanske pretvorilo u krivičnu, niti da li bi lično bivši predsjednik mogao biti umiješan u bilo kakve navode.

Bonus video: