"Opasna igra" G7 gura Rusiju prema Kini

Ambasador Rusije u Londonu kaže da Grupa sedam podstiče antizapadna osjećanja Rusa

6786 pregleda 7 komentar(a)
"Ne želimo da uđemo u klub koji je izgubio autoritet": Kelin, Foto: REUTERS
"Ne želimo da uđemo u klub koji je izgubio autoritet": Kelin, Foto: REUTERS

Grupa sedam igra opasnu igru iznoseći agresivne i neosnovane kritike na račun Kremlja jer tako gura Rusiju ka Kini, izjavio je danas ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin.

Ministri G7 su ovog mjeseca prekorili Kinu i Rusiju, rekavši da je Kremlj zlonamjeran a Peking nasilan, ali osim riječi, bilo je malo konkretnih koraka osim izražavanja podrške Tajvanu i Ukrajini.

U kominikeu G7 je navedeno da Rusija ima destabilizujući uticaj na svijet zbog aneksije Krima 2014, nagomilavanja trupa na granici Ukrajine i miješanja u unutrašnje stvari drugih država.

Kelin je u intervjuu za agenciju Rojters rekao da je kritika G7 pristrasna, konfrontirajuća, neosnovana i da podstiče antizapadnjačka osjećanja Rusa, dok njen agresivan odnos prema Rusiji i Kini gura te dvije sile gura jednu prema drugoj. "To je opasna igra", poručio je Kelin (64).

"Rusija i Kina imaju ogromni potencijal u različitim oblastima - ekonomiji, tehnologiji, vojnim kapacitetima, politici - taj potencijal se prostire širom svijeta. Mi nismo saveznici sa Kinom, ali, guranje Rusije i Kine zbija naše redove i u tom smislu smo sve ujedinjeniji protiv izazova koje Zapad stavlja pred nas. Rojters navodi da Rusija, najveća država u svijetu po teritoriji, poriče da se miješa u unutrašnje stvari i kaže da je Zapad zahvaćen antiruskom histerijom. Kina, druga svjetska ekonomija, kaže da je Zapad nasilnik i da njegovi lideri imaju postimperijalni mentalni sklop koji čini da vjeruju da mogu da se ponašaju kao globalni policajci.

Lideri G7 okupiće se na samitu u Sent Ajvu, u južnoj engleskoj oblasti Kornvol 11-13. juna. Kako navodi Rojters, na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i pitanje kako se odnositi prema predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. Grupu čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevsto i SAD.

Kelin, karijerni diplomata koji tečno govori engleski, francuski i holandski, kazao je za britansku agenciju da će Rusija raditi u skladu sa svojim geopolitičkim interesima i da je dijalog najbolji način za raspravu o spornim pitanjima.

"Međutim, G7 više voli diplomatiju megafona. To je klub koji izražava određena mišljenja o različitim temama, ali nema osnova da sudi drugim zemljama o stanju demokratije."

Na pitanje o kritikama G7 na račun stanja ljudskih prava u Rusiji, Kelin je rekao da bi SAD i Britanija trebalo da posvete više pažnje stanju sopstvene demokratije nakon napada na američki Kapitol i rasnih pitanja u Britaniji.

"Ali, oni ne žele da vide sebe. Niko im ne daje za pravo da osuđuju druge - posebno o stanju demokratije."

Rusija je 1997, za vrijeme bivšeg predsjednika Borisa Jeljcina, ušla u klub koji je postao Grupa osam, ali je njeno članstvo suspendovano 2014. nakon pripajanja Krima.

"Vidimo rasprave na temu: pozovimo Rusiju, ne pozivajmo Rusiju. To nam je čudno jer nismo željni da ponovo postanemo dio tog kluba. Prema našem mišljenju, on je izgubio autoritet," rekao je Kelin.

"On ima tendenciju da podijeli svijet na prijatelje i nepoželjne. Oni žele da pričaju o koalicijama prijatelja koji su okrenuti jedni protiv drugih. To ne donosi rješenja, nego više problema svijetu," poručio je Kelin.

On je dodao da je Rusija više zainteresovana za druge forume poput G20, Šangajske organizacije za saradnju i organizaciju BRIC.

Bonus video: