Matis: Sjeverna Koreja ugrožava svjetski mir

Predsjednik SAD Donald Tramp koji je obaviješten odmah o ispaljivanju rakete, "dok je još bila u letu" prema riječima njegove predstavnice za štampu rekao je da će SAD tu situaciju da riješe. Tramp je bio na sastanku u Kongresu kada mu je javljeno za raketu
1 komentar(a)
Džejms Matis, Foto: Reuters
Džejms Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2017. 06:39h

Američki ministar odbrane Džim Matis rekao je sinoć da svojim lansiranjem raketa Sjeverna Koreja ugrožava svjetski i regionalni mir i "svakako SAD".

Matis je rekao da to što Sjeverna Koreja nastavlja da gradi rakete može da predstavlja prijetnju bilo gdje na svijetu.

Sjeverna Koreja je juče, poslije desetonedjeljne pauze u testiranju oružja, lansirala raketu za koju Pentagon vjeruje da je bila interkontinentalna balistička raketa.

To će pojačati već visoke tenzije između Pjongjanga i Vašingtona.

Sjevernokorejska raketa lansirana je iz mjesta Sain Ni, i putovala je oko 1.000 kilometara prije nego što je pala u Japansko more, saopštio je juče portparol Pentagona pukovnik Rob Mening.

Japan je saopštio da je moguće pala 370 nautičkih kilometara od njegove obale.

Ovo je prvo lansiranje od kada je Sjeverna Koreja ispalila raketu srednjeg dometa iznad Japana 15. septembra.

Združeni generalštab Južne Koreje saopštio je da američka i južnokorejska vojska analiziraju podatke o lansiranju rakete koja je, po njima, ispaljena iz oblasti blizu Pjongjanga.

Kako je navedeno Južna Koreja je kao odgovor sprovela vežbu preciznosti, bez daljih detalja.

Kancelarija predsjednika Južne Koreje sazvala je za danas sastanak Savjeta za nacionalnu bezbjednost da se razgovara o ovom lansiranju.

Japanski ministar odbrane Icunori Onodera je ocijenio, kao i SAD, da se vjerovatno radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi. Rekao je da joj je putanja određena visoko i da je na najvećoj visini bila 4.000 kilometara.

"Možemo da pretpostavimo da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi", rekao je Onodera.

Glavni sekeretar japanske vlade Jošihide Suga rekao je da je raketa pala u Japansko more i nazvao to "neprihvatljivom provokacijom" i da je Japan uložio oštar protest.

Predsjednik SAD Donald Tramp koji je obaviješten odmah o ispaljivanju rakete, "dok je još bila u letu" prema riječima njegove predstavnice za štampu rekao je da će SAD tu situaciju da riješe. Tramp je bio na sastanku u Kongresu kada mu je javljeno za raketu.

Bonus video: