Papa će dobiti prvi električni papamobil

Fisker će pokriti svoj model "Ocean", namijenjen papi, pokretnom staklenom kupolom, dok će unutrašnjost biti izrađena od održivih materijala

3483 pregleda 3 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Fisker planira da isporuči prvo isključivo električno vozilo sa solarnim krovom za papu Franja iduće godine, objavila je američka kompanija u petak.

Fisker će pokriti svoj model "Ocean", namijenjen papi, pokretnom staklenom kupolom, dok će unutrašnjost biti izrađena od održivih materijala. Tako će, na primjer, tepisi biti napravljeni od recikliranih plastičnih boca.

Suosnivač kompanije Hernik Fisker, prethodno dizajner za britanski brend luksuznih automobila Aston Martin, i dr Geeta Gupta-Fisker susreli su se s poglavarom Katoličke crkve u Vatikanu, objavila je kompanija.

"Nadahnuo sam se čitajući da je papa Franjo vrlo pažljiv prema životnoj sredini i uticaju klimatskih promjena na buduće generacije", rekao je Fisker, kako prenosi Hina.

Početak proizvodnje SUV-a "Ocean" planiran je za novembar iduće godine, u saradnji s proizvođačem Magna u Evropi.

Kompanija nije otkrila cijenu modifikovanog vozila za papu, ali najjeftiniji Fisker "Ocean" u Sjedinjenim Državama košta 37.499 dolara, a 32 hiljade eura u Njemačkoj.

Prošle je godine papa Franjo dobio posebnu Toyotu Mirai na vodonik.

Bonus video: