Svetilište u Jerusalimu poslije 20 dana otvoreno za Jevreje

Danas je u pratnji policije oko 50 jevrejskih posjetilaca došlo na svetilište nazvano Brdo Hrama jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi.

2583 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Svetilište Brdo hrama u Jerusalimu, poprište nedavnih sukoba izraelske policije i palestinskih demonstranata otvoreno je danas za Jevreje prvi put poslije 20 dana, javljaju izraelski mediji.

Napetost i nasilje na tom mjestu, gdje se nalazi džamija Al Aksa, a koje muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif), bili su jedan od glavnih povoda sukoba između palestinskih ekstremističkih organizacija u Gazi i izraelske vojske i nasilja između Jevreja i Arapa širom Izraela.

Danas je u pratnji policije oko 50 jevrejskih posjetilaca došlo na svetilište nazvano Brdo Hrama jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi.

Policija je zabranila ulaz na to mjesto muslimanima mlađim od 45 godina, a oni koji su mogli da uđu morali su da ostave lične karte na ulazu.

Tri muslimana su uhapšena, među kojima i čuvar, prenio je Asošiejted pres.

Policijski portparol Miki Rozenfeld je rekao da je svetilište otvoreno za "redovne posjete" i da je policija osigurala to područje na spriječi “incidente”.

Izraelska policija se nakratko sukobila sa palestinskim demonstrantima poslije molitvi muslimana u petak, što je bio prvi test prekida vatre uspostavljenog između Izraela i Hamasa poslije rata koji je trajao 11 dana.

Muslimanska vjerska uprava Vakf (Waqf) je danas rekla da je Jevrejima dozvoljeno da uđu prvi put poslije 4. maja, nedjelju dana prije početka rata. Džamija Al Aksa je treća po značaju u islamu, a nalazi se na brdu u jerusalimskom starom gradu koje se smatra najsvetijem mjestom u judaizmu.

To mjesto je bilo često poprište izraelsko palestinskog nasilja i epicentar palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije 2000. godine.

Bonus video: