Izrael ukida sve pandemijske restrikcije na okupljanja

Ministar zdravlja Izraela Juli Edelštajan je u nedjelju uveče (23. maja) najavio da će maske morati da se nose u zatvorenom najmanje još naredne dvije nedjelje, dok zdravstveni eksperti razmatraju da li da se i ta mjera ukine

2243 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izrael će 1. juna ukinuti sve preostale restrikcije na okupljanja uvedena zbog pandemije koronavirusa i neće više ograničavati ulazak na određena mjesta samo za vakcinisane, posle uspješne kampanje vakcinisanja.

Ministar zdravlja Izraela Juli Edelštajan je u nedjelju uveče (23. maja) najavio da će maske morati da se nose u zatvorenom najmanje još naredne dvije nedjelje, dok zdravstveni eksperti razmatraju da li da se i ta mjera ukine.

Restrikcije uvedene na putovanja u inostranstvo takođe će ostati na snazi i moguće je da će se pojačati kako bi se spriječilo širenje novih sojeva virusa, prenose izraelski mediji.

Međutim od 1. juna Izraelcima više neće biti potreban dokaz o vakcinaciji da nekuda uđu i ukinuće se ograničenja na broj kupaca u radnjama, gostiju u restoranima, te na drugim mjestima, a neće biti ograničenja na okupljanja ni na otvorenom, ni u zatvorenom prostoru.

"Izrael se vraća rutini. Prije manje od šest mjeseci smo počeli kampanju vakcinacije. Zahvaljujući odličnom radu zaposlenih u zdravstvenom sistemu sproveli smo najbolju vakcinaciju u svijetu", rekao je Edelštajn, dodavši da zbog takve situacije prestaje upotreba takozvanih zelenih propusnica.

Ministar je apelovao na Izraelce da ne putuju u zemlje sa visokom stopom morbiditeta i da se pridržavaju mjera fizičkog rastojanja kada su u inostranstvu.

Izrael je zahvaljujući vakcinciji broj novozaraženih koronavirusom smanjio sa 8.600 na vrhuncu krize na samo 27 dnevno u prosjeku tokom ove nedjelje. ;Broj aktivnih slučajeva kovida-19 smanjen je sa 88.000, uključujući 1.228 u ozbiljnom stanju, na 510 infekcija i 59 ljudi u ozbiljnom stanju.

U ovom trenutku 22 bolnice u Izraelu nemaju ni jednog oboljelog pacijenta od kovida-19 i nema medicinskog osoblja u karantinu zbog izlaganja virusu.

Više od 5,1 miliona Izraelaca od oko devet miliona je primilo obije doze vakcine i 92 posto Izraelaca starijih od 50 godina je revakcinisano.

Bonus video: