"Bajden zatražio da dođem iz četiri razloga"

Blinken u Jerusalimu: SAD podržavaju pravo Izraela na samoodbranu, početi hitnu obnovu Gaze

On je najavio da će se raditi na proširenju mogućnosti za razvoj i u pojasu Gaze i na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali

4120 pregleda 2 komentar(a)
Blinken i Netanjahu, Foto: Reuters
Blinken i Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2021. 12:42h

Državni sekretar Sjedinjeih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken izjavio je danas u Jerusalimu da njegova zemlja podržava pravo Izraela na samoodbranu i da će se takođe jako angažovati u obnovi pojasa Gaze poslije najnovije runde sukoba, i u traženju političkog rješenja.

Blinken je to rekao poslije sastanka sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, ocijenivši da je humanitarna situacija u Gazi ozbiljna i da će se SAD time baviti, ali će takođe osigurati da Hamas koji vlada tom paletinskom teritorijom nema koristi od pomoći za obnovu, prenio je Asošiejted pres.

U ratu Izraela i Hamasa, koji je počeo 10. maja, poginulo je više od 250 ljudi, uglavnom Palestinaca i pričinjena je velika šteta u osiromašenom pojasu Gaze.

U petak je na snagu stupio prekid vatre, a Blinken je danas doputovao na Bliski istok kako bi pomogao da se konsoliduje.

"Predsjednik (SAD) Bajden (Džozef) je zatražio da dođem ovdje danas iz četiri razloga, da demonstriram posvećenost SAD bezbjednosti Izraela i da počnemo da radimo ka većoj stabilnosti poslije sukoba, da počnemo hitnu humanitarnu obnovu Gaze i da nastavimo da ponovo gradimo naše odnose sa palestinskim rukovodstvom i Palestinskom upravom", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Netanjahuom.

Prvi diplomata SAD je najavio investiranje u Gazu.

"Znamo da moramo da koristimo prostor koji smo stvorili (prekidom vatre) da bi spriječili povratak nasilju, da se bavimo većim nizom izazova, uključujući humanitarnu krizu u Gazi i da počnemo obnovu. Mi ćemo kasnije danas objaviti značajan doprinos SAD. Radićemo sa partnerima kako bi osigurali da Hamas nema koristi od pomoći", rekao je Blinken, aludirajući na činjenicu da SAD smatraju islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom terorističkom organizacijom.

On je najavio da će se raditi na proširenju mogućnosti za razvoj i u pojasu Gaze i na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali.

Blinken je dodao da je sa Netanjahuom razgovarao i o "drugim koracima koji će pomoći objema stranama" da idu u pravcu bolje budućnosti.

Državni sekretar SAD je najviši američki diplomata koji je posjetio region otkako je Bajden postao predsjednik.

On će u okviru posjete Bliskom istoku obići Zapadnu obalu, Jordan i Egipat ali se neće sastati sa drugom stranom u nedavno okončanom ratu, Hamasom, koji ne priznaje pravo Izraela na postojanje.

Netanjahu je govoreći prije Blinkena zahvalio SAD na "čvrstoj podršci pravu Izraela na samoodbranu", upozorivši da će "odgovor biti snažan ako Hamas prekine zatišje i napadne Izrael", prenijeli su izraelski mediji.

Izraelski lider je rekao da je sa Blinkenom razgovarao kako da zajedno spriječe ponovno naoružavanje Hamasa.

Netanjahu se takođe osvrnuo na Iran, izrazivši nadu da se SAD neće vratiti nuklearnom sporazumu velikih sila sa tom zemljom.

On je rekao da bi Izrael i SAD trebalo da sarađuju na širenju normalizacije između jevrejske države i arapskog i muslimanskog svijeta, ocijenivši da je Bajden bio u pravu kada je rekao da nema mira dok Izrael ne bude priznat kao nezavisna jevrejska država.