Iran: Odbijene kandidature Ahmadinedžada i Laridžanija za predsjednika

Kandidaturu su mogle da podnesu osobe od 40 do 70 godina, sa diplomom mastera i potvrdom o najmanje četvorogodišnjem iskustvu na nekom rukovodećem položaju. Kandidati ne smiju da imaju policijski dosije ili da su pravosudno gonjeni

5655 pregleda 3 komentar(a)
Ahmadinedžad, Foto: Screenshot/Youtube
Ahmadinedžad, Foto: Screenshot/Youtube

Iranske vlasti objavile su danas listu sedam kandidata, uključujući pet ultrakonzervativaca, za predsjedničke izbore u junu.

Ne iznenađuje da kandidatura bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada odbijena, ali je neočekivano odbačena i kandidatura konzervativca i bivšeg predsjednika parlamenta Alija Laridžanija.

Ebrahim Raisi, ultrakozervativac koji je osvojio 38% glasova 2017. godine je favorit, navodi Frans pres.

Oko 600 kandidatura je podnijeto polovinom maja. Kandidaturu su mogle da podnesu osobe od 40 do 70 godina, sa diplomom mastera i potvrdom o najmanje četvorogodišnjem iskustvu na nekom rukovodećem položaju. Kandidati ne smiju da imaju policijski dosije ili da su pravosudno gonjeni.

Izbori su zakazani za 18. jun.

Na posljednjim izborima pobijedio je Hasan Rohani, vodeća ličnost umjerene političke struje. Izbore je dobio u prvom krugu, a ustav mu zabranjuje da se kandiduje za treći uzastopni mandat.

Bonus video: