Izraelski policajci ubili Palestinca u raciji na Zapadnoj obali

Neimenovani izraelski bezbjednosni zvaničnik je rekao da je Fahd, za koga tvrdi da je saradnik terorista, ubijen u akciji hapšenja terorističkih operativaca tokom racije pred zoru

2667 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Izraelski granični policajci ubili su u utorak ujutro (25. maja) jednog mladog Palestinca kraj grada Ramale na Zapadnoj obali, prenijeli su izraelski mediji.

Izraelski bezbjednosni zvaničnik potvrdio je da je ubijen Ahmad Džamil Fahd, stanovnik izbjegličkog logora Al Amari.

Okolnosti njegovog ubistva nisu sasvim jasne pošto je portparol granične policije odbio zahtjev da ih komentariše.

Neimenovani izraelski bezbjednosni zvaničnik je rekao da je Fahd, za koga tvrdi da je saradnik terorista, ubijen u akciji hapšenja terorističkih operativaca tokom racije pred zoru.

Izraelske snage često ulaze u Um al Šarajet koji mnogi Palestinci smatraju predgrađem Ramale, gdje je sedište Palestinske prave. Izraelski mediji međutim navode da je to dio Zapadne obale koji Izrael drži pod punom bezbjednosnom kontrolom.

Tokom aprila povećan je broj sukoba izraelske policije i Palestinaca na Zapadnoj obali, a posebno u Jerusalimu, koji su prethodili jedanaestodnevnom ratu Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze.

Na Zapadnoj obali su izbile masovne demonstracije tokom tog rata u znak protesta zbog izraelskih udara iz vazduha na Gazu i politike u Jerusalimu.

Iako je u petak stupio na snagu i poštuje se prekid vatre između Izraela i Hamasa, koji vlada Gazom, napetost nije popustila u vrijeme posjete državno sekretara SAD Etnonija Blinkena Bliskom istoku čiji je cilj da se konsoliduje prekid vatre.

U ponedeljak (24. maja) su u napadu nožem u istočnom Jerusalimu ranjeni jedan izraelski vojnik i civil, a napadač ubijen. Policija je taj napad opisala kao teroristički.

Bonus video: