U Brazilu uhapšen jedan od vođa italijanske mafije, u bijegu od 1994. godine

U saopštenju se navodi da se Morabito smatra drugim najtraženijim kriminalcem u Italiji, a "Ndrangeta" jednom od najvećih i najmoćnijih kriminalnih bandi na svijetu

6355 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Brazilska policija uhapsila je jednog od najtraženijih italijanskog bjegunaca, šefa klana "Ndrangeta" Roka Morabita, poznatog kao "kralj kokaina Milana", prenosi N1.

Morabito, jedan je od najtraženijih bjegunaca Italije od 1994. godine, a uhapšen je u mjestu Žoao Pesoa na sjeveroistoku zemlje, javlja Bi-Bi-Si.

Morabito je uhapšen juče u hotelu, kao i još dva stranca, među njima jedan Italijan, saopštilo je brazilsko Ministarstvo pravde.

U saopštenju se navodi da se Morabito smatra drugim najtraženijim kriminalcem u Italiji, a "Ndrangeta" jednom od najvećih i najmoćnijih kriminalnih bandi na svijetu.

Kako javlja Ansa, hapšenje je izvedeno u okviru zajedničke akcije brazilskih i italijanskih službi bezbjednosti, američke Agencije za borbu protiv narkotika /DEA/ i Federalnog istražnog biroa /FBI/.

On je osuđen pred sudom u Italiji u odsustvu na 30 godina zatvora.

Morabito je ranije uhapšen u Montevideu 2017. godine u hotelu. On i još tri zatvorenika uspjela su da pobjegnu iz zatvora nakon što su napravili otvor na krovu 2019. godine.

Vjeruje se da "Ndrangeta" kontroliše dopremanje velikih količina kokaina u Evropu iz Južne Amerike i drugih oblasti.

Početkom godine, stotine osumnjičenih pripadnika "Ndrangete" izašlo je pred sud u okviru najvećeg sudskog procesa protiv mafije u Italiji u posljednjih nekoliko decenija.

Bonus video: