Blinken: Okončanje sukoba po modelu dvije države jedino rješenje

Tokom 11 dana rata između Izraela i Hamasa poginulo više od 250 osoba, najviše Palestinaca

4802 pregleda 10 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas, poslije sastanaka u Jerusalimu i Ramali, da njegova zemlja podržava rješenje sukoba između dva naroda po modelu dvije države, izraelske i palestinske i pozvao obje strane da stvore bolju atmosferu kako bi se to postiglo.

"Moguće je obnoviti na kraju napore da se postigne dvodržavno rješenje, koje mi vidimo kao jedini način da obezbijedimo budućnost Izraela kao jevrejske demokratske države i naravno da se Palestincima da država na koju imaju pravo", rekao je šef američke diplomatije na konferenciji za novinare u Jerusalimu, prenio je Frans pres.

Blinken je danas doputovao na Bliski istok da doprinese konsolidovanju prekida vatre kojim je u petak prošle nedjelje okončan razoran jedanaestodnevni rat između Izraela i ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze.

U tom ratu poginulo je više od 250 ljudi, najviše Palestinaca i pričinjena je velika šteta toj siromašnoj teritoriji na obali Sredozemnog mora. Prvi diplomata SAD je izjavio da je i Izraelcima i Palestincima rečeno da "uklone potencijalne katalizatore za obnovu ciklusa nasilja", a da se u isto vrijeme čine napori da se obnovi i povjerenje između dvije strane i rehabilituje Gaza, naglasivši da će za to biti potrebno vrijeme, prenijeli su izraelski mediji.

On je objasnio da to uključuje širenje jevrejskih naselja, rušenje palestinskih kuća, iseljavanje, huškanje na nasilje i plaćanje teroristima i da sve te stvari mogu biti katalizatori za obnovu napetosti i svakako podriti izglede za dvije države.

Blinken je to jasno rekao i izraelskim i palestinskim liderima.

Uz to je najavio da će nastojanja da se rehabilituje Gaza koje će predvoditi SAD imati za cilj da se oslabi Hamas, koji ta zemlja smatra terorističkom organizacijom.

"Hamas napreduje, na nesreću, na očajanju, mizeriji, nedostatku mogućnosti", rekao je državni sekretar SAD, ocijenivši da će ako se angažuju svi partneri u regionu uključujući Izrael i Paletinsku upravu, rivala Hamasa uporište te organizacije poljuljati.

Bonus video: