NA VOZILO FRANCUSKE VOJSKE

Makron počeo afričku turneju, bombaški napad uoči njegovog dolaska u Uagadugu

Francuski analitičari su ocijenili da je cilj Makronove posjete "jačanje uticaja Francuske", posebno u afričkom civilnom društvu
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Beta/AP
Emanuel Makron, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.02.2019. 08:37h

Predsjednik Francuske Emanuel Makron doputovao je u Burkinu Faso, a dva sata uoči njegovog dolaska nepoznati napadači na motociklu bacili su bombu na vozilo francuske vojske u Uagaduguu.

Napad se dogodio u ponedjeljak kasno uveče, oko dva sata prije Makronovog dolaska, daleko od aerodroma na koji je trebalo da sleti francuski predsjednički avion.

Bomba nije pogodila metu, ali su tri prolaznika teško povrijeđena u napadu za koji niko nije preuzeo odgovornost.

U prvoj afričkoj turneji Markon treba da posjeti Burkinu Faso, Obalu Slonovače i Ganu, s ciljem da se uspostavi "nova etapa" odnosa koje Pariz ima s tim zemljema.

Makron danas treba da održi govor na univerzitetu u Uagaduguu i odgovara na pitanja studenata.

"Ovaj put je 'nova etapa' odnosa s vašom zemljom i cijelim kontinentom, rekao je francuski predsjednik novinarima po dolasku u Uagadugu, ne komentarišući napad koji se dogodio samo par sati ranije.

Planirano je da tokom afričke turneje Makron u Abidžanu prisustvuje samitu Evropska unija - Afrika, na kojem će jedna od glavnih tema biti borba protiv ilegalne imigracije.

U Gani će na dnevnom redu biti jačanje veza afričkih anglofonih i frankofonih zemalja.

Francuski analitičari su ocijenili da je cilj Makronove posjete "jačanje uticaja Francuske", posebno u afričkom civilnom društvu. 

Preporučujemo za Vas