Azerbejdžan zarobio šest jermenskih vojnika

Jermenija je ranije optužila azerbejdžanske vojnike da su ušli nekoliko kilometara u jermensku teritoriju i da su pokušali da je prisvoje

1657 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Azerbejdžanske snage zarobile su šest jermenskih vojnika usred rastućih tenzija na granici između dvije zemlje koje su prošle godine ratovale zbog otcjepljene regije Nagorno Karabah.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su jermenski vojnici uhapšeni u azerbejdžanskoj četvrti Kalbačar dok su postavljali mine na cesti koja vodi do pozicija azerbejdžanske vojske na granici.

Međutim jermensko Ministarstvo odbrane reklo je da je njihovih šest vojnika zarobljeno tokom izvođenja inžinjerskih radova u pograničnom području jermenske regije Gegharkunik.

“Poduzimaju se potrebne mjere za povratak zarobljenih vojnika” naveli su iz ministarstva.

Ranije ove sedmice Jerevan i Baku međusobno su se optužili za pucnjave na granicama u kojima je, kako tvrde iz Jermenije, jedna osoba poginula.

Jermenija je ranije optužila azerbejdžanske vojnike da su ušli nekoliko kilometara u jermensku teritoriju i da su pokušali da je prisvoje. Azerbejdžan insistira da je njihova vojska jednostavno zauzela položaje sa svoje strane granice koji nisu bili dostupni u zimskim mjesecima.

Napetosti na granicama izbile su nekoliko mjeseci nakon što su ove dvije zemlje okončale šest sedmica dug rat zbog Nagorno Karabaha.

Konflikt u kojem je ubijeno najmanje 6.900 osoba završen je u novembru prekidom vatre uz posredovanje Moskve.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, ali je od početka 1990-ih pod nadzorom etničkih Jermena.

Bonus video: