Američke tajne službe traže uzrok pandemije

Nakon novih sumnji u vezi sa nezgodom u laboratoriji u Vuhanu, predsjednik SAD Džozef Bajden, zatražio je od tajnih službi da temeljno istraže čitav slučaj.

2684 pregleda 8 komentar(a)
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Džozef Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden naložio je tajnim službama da istraže uzrok nastanka pandemije korone koja već više od godinu dana drma svijet.

Obavještajne službe bi trebalo da pojačaju napore na prikupljanju i analizi informacija o mogućoj laboratorijskoj nesreći u Kini i da u roku od devedeset dana podnesu izvještaj, najavio je Bajden.

U pozadini svega je pitanje da li je uzrok svjetske pandemije nesrećni slučaj u istraživačkom institutu u kineskom gradu Vuhan.

Prema zvaničnim informacijama, od posljedica koronavirusa do sada je u svijetu umrlo više od 3,4 miliona ljudi.

Izveštaj lista „Vol strit džornal“

Novi podsticaj sumnjama u vezi s nesrećom u Institutu za virusologiju u Vuhanu dao je tekst koji je u nedelju objavio list „Vol strit džornal“.

Pozivajući se na izvještaj američke obavještajne službe, u tekstu se navodi da su u novembru 2019. godine tri službenika instituta u Vuhanu toliko teško oboljela, da su morali u bolnicu.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Vuhanu, Kina je obznanila krajem 2019. godine.

Bajden je rekao da je još u martu od tajnih službi zatražio izvještaj o tome da li je uzrok pandemije prenos virusa sa životinje na čovjeka ili laboratorijska nesreća.

Izveštaj mu je predstavljen u maju. Međutim, u američkim obavještajnim službama trenutno postoji neslaganje oko toga koji je scenario vjerovatniji.

Bajden od Kine traži više transparentnosti

Istovremeno, predsjednik SAD je od vlade u Pekingu zatražio više tranparentnosti.

„SAD će nastaviti da sarađuju sa svojim partnerima kako bi izvršile pritisak na Kinu da ona omogući kompletnu i transparentnu istragu, baziranu na činjenicama, kao i da omogući pristup svim relevantnim podacima i dokazima“.

Ubrzo nakon početka pandemije počelo je da se spekuliše da li je virus zbog nesrećnog slučaja mogao da pobjegne iz Instituta u Vuhanu, u kojem se istražuju koronavirusi.

Kineska vlada je to energično demantovala.

Tim međunarodnih stručnjaka, koji je formirala Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u martu je ocijenio kao „izuzetno malo vjerovatno“ da je virus pobjegao iz laboratorije.

Shodno tome, oni nisu dalje slijedili taj trag. Umesto toga je, kako je saopšteno, „vjerovatno ili vrlo vjerovatno“ virus SARS-CoV-2 prešao na ljude sa slijepog miša preko druge životinje.

U taj izveštaj brzo je počelo da se sumnja. Predsjednik SZO Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je na dalje ispitivanje hipoteze o laboratorijskoj nesreći u Vuhanu.

Brojne države izrazile su zabrinutost da je tokom istrage u Vuhanu stručnjacima uskraćen pristup podacima.

Bonus video: