Bajden dao obavještajcima rok: Imate 90 dana za hitnu istragu o porijeklu koronavirusa

"Cilj je da istraži nešto što se sve dosad smatralo samo teorijom zavere, a sada se sve glasnije spominje kao objektivna mogućnost - da je koronavirus potekao iz kineske laboratorije"

17264 pregleda 11 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

"Njujork tajms" je objavio tekst kojim se objašnjava pozadina iznenadne odluke predsjednika SAD Džoa Bajdena da naredi američkim obavještajcima hitnu istragu o porijeklu koronavirusa. Prema ovim navodima, u toku je naučna i špijunska operacija čiji cilj je da istraži nešto što se sve dosad smatralo samo teorijom zavere, a sada se sve glasnije spominje kao objektivna mogućnost - da je koronavirus potekao iz kineske laboratorije, prenosi Nova.rs.

Kako piše „Tajms“, Bajdenov rok od 90 dana došao je nakon što su obavještajni zvaničnici saopštili Bijeloj kući da imaju veliku količinu dokaza koje bi tek trebalo kompjuterski analizirati, a koji bi mogli da bace novo svjetlo na najveću misteriju na planeti u ovom trentuku.

Zvanični su odbili da precizno opišu nove dokaze, ali definitivno je riječ o istrazi teorije o tome da je virus možda slučajno procurio iz kineske laboratorije. Prema ovim navodima, američki zvaničnici nisu iskoristili sve podatke iz kineskih komunikacija do kojih su došli, među kojima su trase kretanja kineskih laboranata, kao i matrica širenja virusa oko grada Vuhana, prenosi Nova.rs.

Meta nove istrage je i moguća namjera kineske vlade da zataška slučajno curenje virusa.

„Njujork tajms“ ocjenjuje da bi Bajdenova akcija mogla da ima posljedice i u SAD, ali i u međunarodnim odnosima. Kako navodi list, administracija predsjednika SAD se sada nada da će i američki saveznici doprinjeti istrazi teorije koja je sve dosad smatrana malo vjerovatnom, ili čak teorijom zavere.

Dosadašnji pokušaji da se presretnu kineske komunikacije nisu dale mnogo rezultata, a obaveštajci sa Zapada tvrde da je malo verovatno da će ikada pronaći mejl ili SMS poruku koja bi dokazala da je došlo do neke vrste nesreće u laboratoriji.

Obavještajci jedne od država koje SAD smatraju savezničkom prenjeli su informaciju o tome da je troje radnika laboratorije u Vuhanu hospitalizovano sa simptomima nalik gripu oboljelo još na jesen 2019. godine. Kako navodi „Njujork tajms“, informacija o oboljelim radnicima se smatra važnom, ali zvaničnici upozoravaju da ona ne predstavlja dokaz da su virus dobili u laboratoriji; moguće je da su ga tamo donjeli.

Bonus video: