"bolna uspomena na sramno poglavlje kanade"

Ostaci tijela 215 djece na mjestu bivše škole za Indijance u Kanadi

Izveštaj je dokumentovao fizičko zlostavljanje, silovanje, izgladnjavanje i druga zvijerstva koja su pretrpjela mnoga od 150.000 dece.

10074 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Peter McCabe/AP
Foto: Peter McCabe/AP

Ostaci tijela 215 djece, od kojih su neka imala svega tri godine, nađeni su na mjestu nekadašnje rezidencijalne škole za domorodačku djecu.

Djeca su bila učenici indijanske škole Kemlups (Kamloops) u pokrajini Britanska Kolumbija, koja je radila od 1890. do 1969. godine, kada ju je kanadska vlada preuzela od Rimokatoličke crkve, a zatvorila ju je 1978. godine, navodi Asošijeted pres.

Od kraja 19. veka do 1970-ih više od 150.000 indijanske dece moralo je da ide u hrišćanske škole koje je finansirala država, u sklopu programa asimilacije domorodačke djece u kanadsko društvo.

Djeca su prisilno prevođena u hrišćanstvo i nisu smjela da govore svoje maternje jezike.

Mnoga djeca su prebijana i zlostavljana, a veruje se da je umrlo do 6.000 učenika.

Kanadska vlada se 2008. zvanično izvinila i priznala da je u tim školama bilo učestalog fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Mnogi bivši učenici, silom odvojeni od porodica, navode da su u školi prebijani jer su govorili maternjim jezikom.

Komisija za istinu i pomirenje, osnovana 2008. godine sa ciljem da dokumentuje posljedice te politike, utvrdila je da se veliki broj domorodačke djece nikada nije vratio u svoje zajednice.

U Izvještaju Komisije, objavljenom 2015. godine, ta politika je označena kao "kulturološki genocid".

Navedeno je da je najmanje 3.200 djece umrlo u takvim ustanovama uslijed zlostavljanja i zanemarivanja, a da je samo u školi Kemlups od 1915. do 1963. godine umrlo 51 dijete.

Izveštaj je dokumentovao fizičko zlostavljanje, silovanje, izgladnjavanje i druga zvijerstva koja su pretrpjela mnoga od 150.000 dece.

Premijer Kanade Džastin Trudo izjavio je da najnovije otkriće ostataka tijela djece predstavlja "bolnu uspomenu" na "sramotno poglavlje" u istoriji Kanade.