Egipat i Izrael pregovaraju: Kako učvrstiti prekid vatre i obnoviti pojas Gaze

U međuvremenu je šef egipatske obavještajne službe Abas Kamel doputovao u Tel Aviv da razgovora sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i palestinskim zvaničnicima u Ramali na Zapadnoj obali, rekao je neimenovani egipatski zvaničnik

2946 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters

Egipat i Izrael danas u obje zemlje pregovoraju kako učvrstiti prekid vatre između jevrejske države i palestinskog ekstremističkog Hamasa i obnovi pojasa Gaze poslije jedanestodnevnog razornog rata.

Ministar spoljnih poslova Egipta Sameh Šukri sastao se danas u Kairu s izraelskom kolegom Gabijem Aškenazijem.

To je prva posjeta jednog izraelskog zvaničnika Egiptu poslije nešto više od decenije, od 2008, navelo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je navedeno dva ministra će razgovarati o prekidu vatre i o razmjeni izraelskih građana i tijela ubijenih izraelskih vojnika koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u Izraelu.

U međuvremenu je šef egipatske obavještajne službe Abas Kamel doputovao u Tel Aviv da razgovora sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i palestinskim zvaničnicima u Ramali na Zapadnoj obali, rekao je neimenovani egipatski zvaničnik.

Isti izvor je rekao da će Kamel razgovarati sa Netanjahuom i Palestinskom upravom o obnovi Gaze, a očekuje se da se u Ramali sastane i sa zvaničnicima Hamasa, koji vlada drugom palestinskom teritorijom pojasom Gaze.

S izraelskim zvaničnicima će se razgovarati i o mjerama na osnovu kojih će se omogućiti isporuka materijala, struje i goriva u Gazu, te mogućem proširenju zone za ribolov u Sredozemnom moru na toj teritoriji.

U ratu koji je počeo 10. maja poginulo je više od 250 ljudi, uglavnom Palestinaca i pričinjena je velika šteta ionako siromašnoj palestinskoj teritoriji.

Preliminarne procjene pokazuju da šteta iznosi stotine miliona dolara.

Egipat je odigrao ključnu ulogu u dogovoru o prekidu vatre, a sada će ponuditi garancije da novac za obnovu neće dospjeti u ruke islamističkog Hamasa.

Moguće je da će se o tome pobrinuti međunarodni komitet koji će predvoditi Egipat ili UN koje će nadgledati kako se novac troši. Šef egipatske obavještajne službe će takođe razgovarati o situaciji u Jerusalimu i kako da se smanji napetost u tom gradu, uključujući ublažavanje izraelskih restrikcija u odnosu na džamiju Al Aksa i sprečavanju planiranog prisilnog iseljenja palestinskih porodica iz jednog arapskog kvarta u istočnom Jerusalimu.

Egipat je prošle nedjelje pozvao Izrael, Hamas i Palestinsku upravu na odvojene razgovore da se učvrsti prekid vatre i ubrza obnova Gaze.

Očekuje se da će lider Hamasa Ismail Hanije posjetiti Kairo ove nedelje.