Nastavljena potraga za argentinskom podmornicom nestalom prije 12 dana

Podmornica "San Huan", koja je nestala 15. novembra, krenula iz Mar del Plata oko 400 kilometara južno od Buenos Ajresa. Podmornica ima kiseonik i hranu za 15 dana
0 komentar(a)
podmornica, potraga, Foto: Beta-AP
podmornica, potraga, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.11.2017. 12:08h

Argentinski i strani avioni i brodovi nastavili su danas potragu za argentinskom podmornicom sa 44 člana nestalom prije 12 dana u Atlantiku. Američki stručnjaci su naveli da je pronalazak podmornice dizajnirane da ne bude primijećena "veoma težak proces" jer su razni faktori uključeni, među kojima su i klimatski. Podmornica "San Huan", koja je nestala 15. novembra, krenula iz Mar del Plata oko 400 kilometara južno od Buenos Ajresa. Podmornica ima kiseonik i hranu za 15 dana. Tri ekipe argentinske i američke mornarice se smjenjuju svakih 24 sata u potrazi za podmornicom. Avioni tih ekipa polijeću sa vojne baze Bahia Blanca tri puta dnevno. U potrazi učestvuju ekipe iz 15 zemalja, među kojima su, pored SAD, Velika Britanija, Rusija, Francuska, Brazil i Urugvaj. Predstavnici američke mornarice koji učestuju u potrazi rekli su da nije postavljen rok već će biti na raspologanju dokle god mogu da doprinesu potrazi.

Argentinska mornarica saopštila je prošle sedmice da je analizom lokacije na kojoj je bila podmornica utvrđeno da je tada registrovan zvuk nalik eksploziji. Mornarica je u izvještaju navela da se dogodila "hidro-akustična anomalija, kratka, jaka, koja nije nuklearnog porekla, a liči na eksploziju". Izvještaj mornarice izazvao je veliku zabrinutost porodica posade, kao i pojedinih stranih stručnjaka koji strahuju da je podmornica potopljena i da posadi nestaje kiseonika. "San Huan" je jedna od tri podmornice argetinske mornarice. Proizvedena je u Njemačkoj i ima dizel-električni pogon. Porinuta je 1985, a 2014. je prošla remont.

Bonus video: