Politika troje djece za podmlađivanje Kine

U naporu da spriječi rapidno starenje populacije, vlada u Pekingu promijenila politiku planiranja porodice

15190 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Vjenčani kineski parovi mogu imati do troje djece, saopštila je juče Kina, u velikoj promjeni u odnosu na postojeće ograničenje od dvoje djece, nakon što su nedavni podaci pokazali dramatični pad nataliteta u najnaseljenijoj zemlji svijeta.

Peking je 2016. godine ukinuo politiku jednog djeteta, zamijenivši je ograničenjem na dvoje djece u pokušaju da preduprijedi rizike koje po ekonomiju predstavlja ostarjela populacija. Međutim, to nije rezultiralo održivim rastom nataliteta usljed visokih troškova podizanja djece u kineskim gradovima, prenosi Rojters.

Promjena politike dolazi uz „mjere podrške, čiji je cilj unapređenje populacione strukture naše zemlje, ispunjavanje državne strategije aktivnog bavljenja staranjem populacije“, objavila je državna agencija Sinhua nakon sastanka politbiroa kojim je predsjedavao kineski lider Si Đinping.

Među mjerama su smanjenje troškova obrazovanja za porodice, veća poreska i stambena podrška, garantovanje zakonskih prava zaposlenim ženama, kao i edukacija mladih ljudi „o braku i ljubavi“.

Kina je 2020. godine imala stopu nataliteta od 1,3 djeteta po ženi, što je u ravni sa ostarjelim društvima u Japanu i Italiji i u velikom zaostatku u odnosu na neophodnih 2,1 za smjenu generacija.

„Ljude ne sprečava ograničenje na dvoje djece, već izuzetno visoki troškovi podizanja djece u današnjoj Kini. Režije, vannastavne aktivnosti, hrana, putovanja i sve ostalo su preskupi“, kazao je za Rojters Jifei Li, sociolog na NYU u Šangaju.

Žang Sinju, 30-godišnja majka jednog djeteta iz Žengžua kazala je da je problem u tome što žene snose većinu odgovornosti za podizanje djece. „Kada bi se muškarci više uključili u odgoj djece, ili kada bi porodice imale više razumijevanja za žene koje su se upravo porodile, veliki broj žena bi se odlučio i na drugo dijete“, kazala je ona za britansku agenciju.

„Međutim, ako sagledam širu sliku, realno, ja ne želim drugo dijete. A treće je tek nemoguće“.

Nedavni popis stanovništva je pokazao da broj stanovnika raste najsporijim tempom od 1950-ih godina, što je podstaklo bojazni da će Kina ostariti prije nego što se obogati

Ranije ovog mjeseca, popis stanovništva koji se sprovodi jednom u deset godina pokazao je da broj stanovnika raste najsporijim tempom od 1950-ih godina, što je podstaklo bojazni da će Kina ostariti prije nego što se obogati kao i kritike da je vlast predugo čekala da bi se pozabavila problemom pada nataliteta.

„Ovo je nesumnjivo korak u pravom pravcu, ali je i dalje plašljivo“, kazao je za Rojters Šuang Ding, glavni ekonomista u organizaciji Standard čartered u Hong Kongu. „Potpuno liberalizovana politika nataliteta trebalo je da bude implementirana prije najmanje pet godina, sada je prekasno, mada bolje ikad nego nikad“, kazao je on.

Još krajem prošle godine parovi koji su imali troje djece morali su da plate kaznu od 130 000 juana (20 440 dolara).

U stahu od eksplozije populacije, Kina je 1979. godine uvela politiku jednog djeteta koja je dovela do zaustavljanja rasta broja stanovnika, ali je rezultirala i prisilnim sterilizacijama i selektivnim abortusima kojima je pojačana neravnoteža među polovima jer su mnogi roditelji preferirali mušku djecu.

Bonus video: