Hamas: Zatišje u Gazi zavisi od akcija Izraela

Al Haja je kazao novinarima da je sa Kamelom razgovarao o potrebi da "okupator okonča svoju agresiju na Gazu, Jerusalim, Šeik Džarah i u čitavoj Palestini", prenose agencije

3629 pregleda 1 komentar(a)
Gaze poslije napada, Foto: REUTERS
Gaze poslije napada, Foto: REUTERS

Izrael mora da zaustavi agresiju u pojasu Gaze i u Jerusalimu ako želi zatišje poslije 11 dana rata vođenog ovog mjeseca, saopštio je zvaničnik Hamasa Kalil al Haja.

On je to rekao poslije sastanka sa šefom egipatske obavještajne službe Abasom Kamelom, koji je došao u Gazu pošto se sastao u Jerusalimu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, u nastojanju da se učvrsti neformalan prekid vatre kojem je posredovao Kairo.

Al Haja je kazao novinarima da je sa Kamelom razgovarao o potrebi da "okupator okonča svoju agresiju na Gazu, Jerusalim, Šeik Džarah i u čitavoj Palestini", prenose agencije.

On je dodao da Izrael takođe mora u potpunosti da ukine blokadu uvedenu nad pojasom Gaze 2007. godine, kada je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast od snaga lojalnih umjerenijem Fatahu.

Najnoviji rat Izraela i Hamasa podstaknut je višenedjeljnim protestima i sukobima u Jerusalimu zbog izraelske politike na svetilištu u tom gradu i nastojanja grupe jevrejskih naseljenika da iseli palestinske porodice iz obližnjeg arapskog kvarta Šeik Džarah u istočnom dijelu grada.

Bonus video: