SZO promijenio imena sojevima korone

Izbor grčkog alfabeta uslijedio je nakon višemjesečnih promišljanja u kojima su stručnjaci razmatrali druge mogućnosti poput grčkih bogova i izmišljenih pseudo-klasičnih imena, prema bakteriologu Marcu Palenu koji je bio uključen u razgovore

3797 pregleda 3 komentar(a)
SZO, Foto: AP
SZO, Foto: AP

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u ponedjeljak donijela odluku da verzije koronavirusa nazove slovima grčkog alfabeta u pokušaju da pojednostavi izgovor i izbjegne stigmatizaciju država koje prijave novi soj, prenosi Rojters (Reuters).

Tako su četiri varijante koronavirusa koje je agencija Ujedinjenih nacija (UN) smatrala zabrinjavajućim i koje su u javnosti opšte poznate kao britanska, južnoafrička, brazilska i indijska sada dobile slova Alfa, Beta, Gama, Delta prema redosljedu otkrivanja.

Ostale varijante nastavljaju se dalje po alfabetu.

Istog dana je SZO otkrio nova imena poslije kritika da su imena poput B.1.351, 501I.V2 i 20H / 501I.V2, bila previše složena.

"Nijedna zemlja ne bi trebala biti stigmatizovana jer je otkrila i objavila podatke o sojevima", objavila je na tviteru Maria Van Kerkhove iz SZO.

Izbor grčkog alfabeta uslijedio je nakon višemjesečnih promišljanja u kojima su stručnjaci razmatrali druge mogućnosti poput grčkih bogova i izmišljenih pseudo-klasičnih imena, prema bakteriologu Marcu Palenu koji je bio uključen u razgovore.

Istorijski gledano, virusi su se često povezivali sa lokacijama sa kojih se smatra da su nastali, poput Ebole koja je dobila ime po istoimenoj kongoanskoj rijeci.

Ali, ovo može biti štetno za mjesta i često netačno, kao što je bio slučaj sa takozvanom pandemijom „španskog gripa“ 1918. godine čije je porijeklo nepoznato, navodi agencija Rojters (Reuters).

Bonus video: