Rijeke Amazonije na rekordnim nivoima, u drugim djelovima Brazila jaka suša

Rio Negro je na najvišem nivou od 1902. godine, od kada se mjeri i bilježi vodostaj, a obližnje rijeke Solimoes i Amazon takođe su se približile najvišim vodostajima svih vremena

3597 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rijeke oko Manausa, najvećeg grada brazilske prašume u Amazoniji, nabujale su do nivoa neviđenih tokom više od jednog vijeka od kada uopšte postoji evidencija, pokazuju podaci koje je u utorak objavila Lučka uprava tog grada čije stanovništvo je sve umornije od čestih poplava.

Rio Negro je na najvišem nivou od 1902. godine, od kada se mjeri i bilježi vodostaj, a dubina te rijeke je sada čak 29,98 metara u mjernoj stanici Luke. Obližnje rijeke Solimoes i Amazon takođe su se približile najvišim vodostajima svih vremena, plaveći ulice i kuće u desetinama opština i pogađajući oko 450.000 ljudi u toj oblasti.

Padavine obilnije od uobičajenih povezane su sa meteorološkom pojavom "La Ninja" - kada strujanja u centralnom i istočnom dijelu Tihog okeana utiču na klimatske obrasce svijeta. Eksperti i organizacije za zaštitu životne sredine, uključujući Američku agenciju za zaštitu životne sredine i Nacionalnu upravu za okeane i atmosferu, kažu da postoje snažni dokazi da ljudska aktivnost i globalno zagrijavanje menjaju učestalost i intenzitet ekstremnih vremenskih događaja, uključujući i "La Ninju".

Sedam od 10 najvećih poplava u slivu Amazone dogodilo se u proteklih 13 godina, pokazuju podaci Državnog geološkog zavoda Brazila.

Meteorolozi kažu da bi nivo vode u Amazoniji mogao da nastavi da lagano raste do kraja juna ili jula, kada poplave obično dostignu vrhunac.

"Ako nastavimo da uništavamo Amazon kao sada, klimatske anomalije postajaće sve naglašenije", rekao je Virhilio Viana, direktor neprofitne fondacije "Sustainable Amazon Foundation". Upozorio je da će i poplave i suše biti veće i jače.

Dok je Amazonija dijelom pod vodom, drugi djelovi Brazila upravo su u velikoj suši, uz mogući nedostatak proizvodnje električne energije iz hidroelektrana, te se očekuje poskupljenje struje, upozorile su vlasti.

Bonus video: