Kanada odobrila promjenu vakcine pri primanju druge doze

Osobe koje su primile prvu dozu Astra Zeneke mogu primiti ili drugu dozu istog proizvođača ili vakcinu s informacionom RNK

3682 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučni odbor koji savjetuje kanadsku vladu o vakcinama dao je u utorak odobrenje za promjenu vakcine protiv Kovida-19 kod primanja druge doze.

Osobe koje su primile prvu dozu Astra Zeneke mogu primiti ili drugu dozu istog proizvođača ili vakcinu s informacionom RNK (Fajzer/Biontek ili Moderna), saopštio je nacionalni konsultativni odbor za imunizaciju (CCNI).

Što znači mogućnost zamjene?

Kanađanima koji su primili prvu dozu vakcine s informacionom RNK kod druge doze trebalo bi ponuditi istu vakcinu, ali ako ona nije dostupna, može im se ponuditi druga s informacionom RNK.

"Mogućnost zamjene vakcine znači da možete primiti prvu dozu vakcine i kod druge doze u punoj sigurnosti primiti drugačiju vakcinu kako biste se revakcinisali i osigurali optimalnu zaštitu od Kovida-19", rekao je Howard Njoo, zamjenik glavnog epidemiologa na saveznom nivou, prenosi Hina.

CCNI dodaje da je u donošenju preporuke imao na umu rizik od opasnih krvnih ugrušaka od vakcina Astra Zeneka.

Ujedno ističe da takvo miješanje može stvoriti "mogućnost kratkoročnog pojačanja nuspojava (...), naročito glavobolje, osjećaja umora i opšte slabosti".

Kombinacija vakcina nije novost

Kombinacija vakcina različitih proizvođača nije nepoznata: primjenjuje se kod gripa i hepatitisa A, dodaje odbor. Odluka o sprovođenju ove preporuke u nadležnosti je kanadskih pokrajina.

Neke pokrajine su u maju odlučile da će iz opreza obustaviti primjenu vakcine Astra Zeneka kod osoba koje treba da prime prvu dozu zbog porasta broja slučajeva tromboze povezanih s vakcinom.

Ali, ona se i dalje primjenjuje kod onih koji su primili prvu dozu Astra Zeneke i žele drugu dozu iste vakcine.

Bonus video: