Moguća veza miokarditisa i Fajzerove vakcine

U Izraelu zabilježen mali broj slučajeva zapaljenja srčanog mišića nakon vakcinacije

9032 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Izraelsko ministarstvo zdravlja saopštilo je juče da je utvrdilo da je mali broj slučajeva zapaljenja srčanog mišića zabilježen uglavnom kod mladih muškaraca koji su primili Fajzerovu vakcinu protiv kovida-19, vjerovatno povezan sa vakcinacijom.

Iz Fajzera je saopšteno da nijesu zabilježili povećanje broja ovog stanja, poznatog kao miokarditis, u odnosu na broj slučajeva koji se u normalnim okolnostima očekuje kod opšte populacije.

U Izraelu, 275 slučajeva miokarditisa je prijavljeno u periodu između decembra i maja 2021. među preko pet miliona vakcinisanih osoba, saopštilo je ministarstvo, objavljujući otkrića studije koju je naručilo.

Većina pacijenata koji su dobili zapaljenje srčanog mišića provela je ne više od četiri dana u bolnici, a 95 odsto slučajeva su klasifikovani kao blagi, navodi se u studiji, za koju je ministarstvo saopštilo da su je sprovela tri tima eksperata.

Studija je pokazala da „postoji moguća veza između primanja druge doze Fajzerove vakcine i razvoja miokarditisa kod muškaraca između 16 i 30 godina“, navodi se u saopštenju. Veza je, kako prenosi Rojters, utvrđena najviše kod mladića od 16 do 19 godina nego kod ostalih starosnih grupa. Evropska medicinska agencija saopštila je prošle nedjelje da slučajevi srčanog zapaljenja nakon vakcinacije Fajzerom ne treba da budu razlog za zabrinutost jer se ne dešavaju češće nego što je to obično slučaj među opštom populacijom. Američki Centar za kontrolu i preveneciju bolesti prošlog mjeseca je preporučio dodatnu studiju zbog moguće veze između pojave miokarditisa i iRNK vakcina, Fajzera i Moderne.

Izrael je odlagao donošenje preporuke za vakcinaciju djece između 12 i 15 godina, čekajući izvještaj Ministarstva zdravlja. Uporedo sa objavljivanjem rezultata studije, odbor ministarstva zdravlja je odobrio vakcinaciju adolescenata.

Bonus video: