osuđen u aprilu

Tužilaštvo traži 30 godina robije za Šovina zbog ubistva Flojda

Advokati Dereka Šovinova tražili su uslovnu kaznu, uz vrijeme koje je već proveo u pritvoru

2748 pregleda 2 komentar(a)
Šovin, Foto: Reuters
Šovin, Foto: Reuters

Tužilaštvo američke savezne države Minesota zatražilo je trideset godina zatvora za bivšeg policajca Dereka Šovina, koji je u aprilu osuđen za ubistvo Džordža Flojda u maju 2020. godine.

Advokati Dereka Šovinova tražili su uslovnu kaznu, uz vrijeme koje je već proveo u pritvoru.

Bijelog policajca Šovina, koji je klečao na vratu Džordža Flojda više od devet minuta, porota u Mineapolisu proglasila je krivim po sve tri tačke optužnice - za ubistvo drugog, trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Sudija Piter Kejhil presudio je da su postojale "otežavajuće okolnosti" u slučaju Flojdovog ubistva, što mu daje mogućnost da Šovinu izrekne presudu koja može biti stroža nego što to država preporučuje.

U Minesoti, prosečna kazna za prvi prestup, kao što je to slučaj sa Šovinom, iznosi dvanaest i po godina, piše Tanjug.

Tužilaštvo je, međutim, u svom podnesku navelo da bi 30 godina bilo "prikladnija kazna zbog dubokog uticaja koji je postupak optuženog imao na žrtvu, porodicu žrtve i zajednicu", prenosi Glas Amerike.

Maksimalna kazna za najozbiljniju tačku optužnice protiv Šovina, ubistvo drugog stepena, iznosi 40 godina.

Izricanje presude Šovinu zakazano je za 25. jun.

On se nalazi u zatvoru od 20. aprila, kada je proglašen krivim, a suočava se i sa odvojenim federalnim optužbama u vezi sa ljudskim pravima u slučaju Flojdove smrti.

Flojdovo ubistvo pokrenulo je globalne demonstracije protiv institucionalizovanog rasizma i policijske brutalnosti, posebno u SAD.

Preporučujemo za Vas