NATO neće imitirati Rusiju, jačaće odbranu

SAD su najavile da će danas prekinuti da ispunjavaju obaveze iz sporazuma o kontroli oružja i povući se za pola godine ako Rusija ne prestane da ga krši
541 pregleda 1 komentar(a)
Najavio povlačenje iz sporazuma: Pompeo, Foto: Carlo Allegri
Najavio povlačenje iz sporazuma: Pompeo, Foto: Carlo Allegri

NATO nema namjeru da premješta nove nuklearne rakete u Evropu, rekao je juče generalni sekretar Jens Stoltenberg nakon što su Sjedinjene Države objavile da će prestati da ispunjavaju obaveze iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) sa Rusijom.

„NATO nema nikakvu namjeru da raspoređuje novo kopneno nuklearno oružje u Evropi“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Rojters u norveškoj prijestonici.

„Mi ne moramo da imitiramo ono što Rusija radi. Ali, istovremeno moramo osigurati da zadržimo vjerodostojno i efikasno odvraćanje“, rekao je, ne precizirajući kakve vojne opcije NATO razmatra. Stoltenberg je ranije juče rekao da će NATO nastaviti da radi sa Rusijom kako bi je privolio da poštuje INF. On je za norveški javni servis NRK dodao da obavještajni podaci koje su prikupile mnoge države tokom puno godina pokazuju da Rusija krši taj sporazum. Američki državni sekretar Majk Pompeo je juče rekao da će SAD danas suspendovati obaveze iz INF i formalno se povući za šest mjeseci ako Moskva ne prestane da krši taj sporazum. SAD će ponovo razmotriti povlačenje ako se Rusija, koja negira da krši dogovor iz 1987. o kontroli oružja, povinuje sporazumu, koji objema državama zabranjuje da rakete kratkog i srednjeg dometa stacioniraju u Evropi.

„Ako se Rusija ne vrati punom i provjerljivom pridržavanju sporazuma u periodu od šest mjeseci i ne uništi rakete, njihove lansere i povezanu opremu koji krše INF, sporazum će biti okončan“, rekao je Pompeo novinarima u Stejt departmentu.

Objava je izazvala strah od nove američko-ruske nuklearne trke u Evropi kao i od one između SAD i Kine u Aziji.

Neki eksperti vjeruju da bi kolaps INF mogao podriti ostale sporazume o kontroli oružja i ubrzati eroziju globalnog sistema smišljenog da blokira širenje nuklearnog oružja.

Prema sporazumu, zabranjena je proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara. Pentagon smatra da novi ruski raketni sistem 9M729 potpada pod taj sporazum, a Moskva tvrdi da ta raketa ima domet manji od 500 kilometara.

Rusija optužuje SAD da izmišljaju lažni izgovor kako bi napustile sporazum i mogle da proizvode nove rakete. Rusi takođe odbacuju zahtjev SAD da unište novu raketu.

Predsjednik Donald Tramp je juče ponovio optužbe SAD da Rusija krši INF i izrazio nadu u postizanje šireg sporazuma, uz moguće učešće drugih država.

„Nadam se da se možemo svi okupiti u velikoj i lijepoj prostoriji i napraviti novi sporazum koji će biti puno bolji“, rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da Moskva zadržava pravo da odgovori na odluku SAD da se povuku iz sporazuma.

Bonus video: