"Vašington ne želi konflikt"

Bajden pred sastanak s Putinom uvjerava EU da će SAD ostati uz svoje evropske saveznike

"Jedinstveni smo u odgovoru na ruske izazove evropskoj bezbjednosti, počev od njene agresije na Ukrajinu. Nema sumnje u odlučnost SAD da brane svoje demokratske vrijednosti, koje ne mogu da razdvoje od svojih interesa", naveo je Bajden

5590 pregleda 10 komentar(a)
Bajden, Foto: REUTERS
Bajden, Foto: REUTERS

SAD će biti uz svoje evropske saveznike naspram Rusije, obećao je američki predsjednik Džozef Bajden prije prvog sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom predviđenog 16. juna.

Bajden je u kolumni objavljenoj u subotu u listu Vašington post obećao da će učvrstiti "demokratske saveze" SAD naspram raznih kriza i rastućih prijetnji iz Rusije i Kine.

Američki predsjednik u srijedu odlazi u Evropu, gdje će učestvovati godišnjem samitima NATO i Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), a 16. juna u Ženevi će razgovarati sa Putinom.

Samit Bajden-Putin dolazi u trenutku veoma velikih napetosti između dvije suparničke sile.

SAD su uvele sankcije Rusije zbog nekoliko razloga - optužbe za miješanje u izbore, hakerske napade, špijunaže, represije protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog, vojne prijetnje prema Ukrajini i pripajanja crnomorskog poluostrva Krim.

Rusija je odgovorila sankcijama. Ta zemlja optužuje NATO za vojne aktivnosti u blizini svoje granice.

"Jedinstveni smo u odgovoru na ruske izazove evropskoj bezbjednosti, počev od njene agresije na Ukrajinu. Nema sumnje u odlučnost SAD da brane svoje demokratske vrijednosti, koje ne mogu da razdvoje od svojih interesa", naveo je Bajden u kolumni.

Američki predsjednik je dodao da se neće ustručavati da Putinu prenese posvećenost SAD i Evrope istim demokratskim principima u odbrani dostojanstva i ljudskih prava.

Bajden je u kolumni naglasio da Vašington ne želi konflikt.

"Želimo stabilan i predvidljiv odnos u kojem možemo sarađivati sa Rusijom na pitanjima poput strateške stabilnosti i kontrole naoružanja", dodao je američki predsjednik.

Preporučujemo za Vas