"Virus neće uskoro nestati"

SZO: Čovječanstvo će morati da se nauči na suživot s koronom

Mnogi posmatrači upozoravaju na nejednak pristup vakcini u bogatim i u siromašnim zemljama

4744 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Meksiko Sitija, Foto: REUTERS
Detalj iz Meksiko Sitija, Foto: REUTERS

Globalno iskorjenjivanje koronavirusa trenutno nije razuman cilj, rekao je David Nabaro, posebni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za koronu.

"Čovječanstvo će morati da se nauči na suživot s ovim virusom, sprječavajući ga da naglo izbije i uzrokuje žarišta bolesti. Iskorjenjivanje trenutno nije razuman cilj za svijet", izjavio je doktor Nabaro u razgovoru za "Skaj njuz".

Dodao je da se proučavaju izvještaji o nepalskoj varijanti virusa.

"Svaki put kada naglo izbije, pokrene u nečijem umu pomisao da bi se mogla pojaviti nova varijanta. To ne bi bilo iznenađujuće."

"Virus neće uskoro nestati"

Nabaro je rekao da će to biti "obrazac u budućnosti i da virus neće uskoro nestati, nego će se pojavljivati varijante", prenosi Hina.

Mnogi posmatrači upozoravaju na nejednak pristup vakcini u bogatim i u siromašnim zemljama, što pogoršava i produžava pandemiju koja je dosad odnijela više od 3.5 miliona života.

Čelnici SZO, Svjetske trgovinske organizacije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke nedavno su pozvali svjetske lidere da preuzmu novu obavezu i zauzmu se za pravedniju raspodjelu vakcina, kako bi se uspjela suzbiti pandemija.

Preporučujemo za Vas